Răsărită  în dreapta râului Călmățui, în satul unde timp de sute de ani calul a fost principalul sprijin al omului, Herghelia Rușețu, un ciulin parcă desprins din scrierile lui Panait Istrati, ce își oprește drumul, din fuga nebună de pe pustiul și platul Bărăgan, în primul obstacol  natural, pădurea ce parcă ascunde în negura vremii  o pagină de istorie ce continuă să fie scrisă zilnic încă din 1919 și până în prezent.

Aflată pe raza comunei Rușețu județul Buzău, Herghelia Rușețu reprezintă un bun național, o mărturie ce argumentează puternica tradiție locală în creșterea cailor, un reper național unic în acest domeniu prin crearea unor noi rase, dar și pe plan internațional fiind o continuatoare a unei ramuri din marea moștenire a Imperiului Austro-Ungar, în special în prezent prin creșterea mândriei cavaleriei vechiului imperiu, rasa  Furioso North Star.

timthumb

Comuna Rușețu ce a fost atestată documentar încă de la 1510, iar din a doua jumătate a secolului XIX-lea a stat sub pecetea regalității deoarece, acolo regele Carol I a construit o cabană de vânătoare  în stilul Brîncovenesc găzduind de-a lungul timpului mari personalități, și a stat de veghe asupra satului chiar și în perioada exilului, dar după 1990 a dispărut fiind probabil un semn al pierderii unor virtuți sociale.

Bazele Hergheliei s-au pus în anul 1919, când prin  Decretul 3797, a fost expropiat o parte din moșia contesei Maria Bibescu și o parte din moșia Domeniul Coroanei, aproximativ 2000 de ha, și s-au adus cai din Ungaria din rasa Nonius. Aceștia au fost crescuți până în anul 1924 când au fost tranferați la Herghelia Parța din apropierea Timișoarei, iar în locul lor au fost aduși cai din rasa Ghidran. O rasă cu caracteristici speciale obținută în tot în Ungaria în secolul XIX-lea fiind o încrucișare ce a durat mai mulți ani între calul arab și pur sângele englez, numele provenind de la armasarul Siglavy Ghidran nascut în 1810. Aceștia au fost crescuți la Herghelia, deja devenită Depozit de Armăsari în serveciul armatei, până în anul 1941 când au fost mutați la Rădăuți fiind înlocuiți cu cai din rasa Arabă până în anul 1964. Primele teme privind ameliorarea acestei rase la Rușețu au privit perfecționarea nucleului prin masivizarea corporală și implicit creșterea capacității energetice.

dsc05055-2

Rezultatele s-au văzut în timp, și au atins normele impuse abia după 10 ani, plecând de la 149 cm talia și mergând până la 155 cm, iar greutatea corporală fiind  mărită de la 430 la 500 kg. Cei mai buni produși sunt proveniți din liniile Shagya și Koheilan. În locul lor sunt aduși metiși Semigreu, obținuți prin încrucișarea de rase Trăpaș, Ardenez și rasa autohtonă Ialomițeană. Cercetătorii se  concentrează pe această rasă, astfel că în 1985 este brevetat Semigreul Românesc  format și crescut, chiar și azi la Herghelia Rușețu.

O altă pagină din istoria creșterii și ameliorării cabalinelor la noi în țară în care Herghelia Rușețu își lasă amprenta este legat de creșterea cercetarea și ameliorarea Trăpașului Românesc, rasă de proveniență americană cu sânge Orlov și de Trăpaș frencez, și este crescut la Rușețu între anii 1927-2012.

Și la această rasă, deși cercetările au început mai târziu decât la Arab, s-au obținut rezultate pozitive atăt în ceea ce privește îmbunătățirea capacității energetice dar și a timpilor obținuți pe hipodrom. Astfel produșii Hergheliei Rușețu au stabilit noi recorduri  naționale fie la republicani prin armăsarul Oribil născut în anul 1960 s-au armăsarul Luptător nascut în 1959 campion național și la republicani și la seniori, alți cai legendari ce și-au lăsat scris numele pe panoplia învingătorilor din Derby-ul de Trap al României au fost Ottelo II,  Monte-Carlo,Titirez, Straja,  Fulg, Silistra, Mizantrop, Decision Răsunet, Laureat, Rutinat.

O pagină importantă din istoria hipismului românesc a fost scrisă de armăsarul Talion, născut și crescut la Rușețu dintr-un alt mare campion armăsarul Luptător și iapa Tufița. Pe 5 iulie 1970, marele Talion, primul care a  coborât sub 1.19.9/km în proba de Derby de Hipodromul Ploiești, care, conform cronicilor vremii,  tot atunci s-a stabilit recordul de spectatori  la Derby-ul  de Trap circa 11.000 de oameni.

Efectivul total format la Rușețu provenea din trei familii distincte ce aveau la baza iepele Trixie Nevana și Salba II. Începând cu anul 2012 întreg efectivul de cai Trăpași de la Rușeșu a fost mutat la Herghelia Jegălia, formând acolo un singur nucleu ce reunește  cele două ramuri de Trapași, cei crescuți la Rușețu și cei crescuți la Dor Mărunt, în locul său fiind aduși cai din rasa  Furioso North Star.

dsc05069

Cunoscută drept rasa de cai a cavaleriei austro-ungare, aceasta a ajuns la Ruşeţu în decembrie 2012 de la Herghelia Beclean, formând nucleul celei mai îndrăzneţe rase de cai creată la mijlocul secolului al XlX-lea, la grajdurile curţii regale a Ungariei. S-a format prin contopirea a doua familii de cai, întemeiate de armăsarii Furioso si North-Star, iar pentru ameliorarea acestor exemplare, s-au utilizat succesiv încrucișări cu rasele pur Sange Englez si Arabă. Începand din 1841, timp de 10 ani, a fost utilizat ca pepinier armăsarul Furioso, din  rasa Pur Sange Englez. Datorită eredității puternice a acestui armăsar, el a transmis foarte pregnant caracteristicile sale fizice descendenților.

Datorita numeroșilor produsi pe care i-a avut în Herghelia Mezohegyes, care, la randul lor erau foarte uniformi între ei, s-a creat baza grupului special denumit Furioso. Acest grup prezintă o dezvoltare corporală mai mare, avand o talie de 165 cm. Independent de aceasta familie, în 1852, a fost achizitionat armasarul de rasă Pur Sange Englez, The North-Star, care a montat o serie de iepe cu origini diferite, dar în 6 ani s-a putut deja contura familia de descendenti creată de el.

Cele 2 familii au fost crescute separat, până în 1870, cand s-a realizat contopirea lor, rezultând așadar actualul cal Furioso North-Star.  Misiunea Hergheliei Rușețu cu privire la această rasă a evoluat, dacă la început într-o primă etapă rolul a fost doar de conservare, ținând cont de numărul extrem de scazut de exemplare înregistrate în Europa la această dată, începând cu anul 2015 și cu sporirea efectivului, acești cai urmează un program intensiv de 6 luni de dresaj, ceea ce ne arată că au intrat într-o  nouă etapă cu o nouă provocare dar și că acestă rasă s-a adaptat în condițiile din Câmpia Bărăganului .

Herghelia Rușețu, una din cele 12 herghelii naționale,  amplasată într-un loc istoric, fiind tot odată și locul unde s-a scris file din istoria creșterii și ameliorării cailor pe teritoriul țării, nu ar trebui să lipsească acum din itinerariul celor ce vor să descopere ineditul, paionații de hipism s-au simpli iubitori ai cabalinelor.

Autor : Ionuț Drăghici