Un defileu extraordinar, în munții din vestul Cretei, un refugiu pentru animale, cu aer parfumat și izvoare cristaline. Aici vă invităm să mergeți!

Începând de pe înaltul platou Omalos din Levkà Óri (Munții Albi), din vestul Cretei, și terminându-se pe coasta sudică încălzită de soare a insulei, Samaria este unul dintre cele mai lungi și mai adânci defileuri ale Europei. Capătul său nordic se ivește brusc, ca o prăpastie care se cască în pământ la Xiloskalo, loc denumit astfel după scara improvizată aici de localnici pentru a urca defileul.

Traseul amețitor coboară aproape 1 006 metri, prin păduri cu pini și chiparoși. Cu puțin înainte de a ajunge la capăt, zăriți bisericuța Ágios Nikólaos. De aici, traseul urmează o linie dreaptă, dar peisajul rămâne spectaculos, iar aerul este parfumat de ierburi.

După satul părăsit Samaria, defileul se îngustează treptat, transformându-se într-o prăpastie strâmtă, cunoscută sub numele de Porțile de Fier. Ultima porțiune, care se termină pe coastă, coboară lin, dar picioarele vă sunt deja obosite și aici nu este pic de umbră. Răsplata cuvenită vă așteaptă în fermecătorul sat Agiá Rouméli.

Defileul este deschis de la începutul lui mai până la sfârșitul lui octombrie și închis pe vreme ploioasă. Mai este luna perfectă pentru plimbări, pentru că nu este prea cald, sunt puțini turiști și încep să răsară florile de câmp.

Drumul din satul Omalos până pe coastă este de 20 km. Rezervați-vă șapte ore, cu tot cu popasuri și o pauză de prânz.

De știut

Înnoptați la Omalos și începeți drumeția la răsărit, pentru a evita aglomerația. Faceți o excursie organizată, însoțit de un ghid din zonă. Luați mâncare.

Puteți să vă potoliți setea cu apă din defileu, așa că nu vă luați mai mult de o sticlă cu apă. Purtați bocanci care vă acoperă gleznele, căci drumule ste foarte abrupt pe alocuri. Nu se recomandă să parcurgeți traseul în iuie și august, când este foarte cald.

Atracții traseului

Puteți zări capre de munte sau, dacă aveți noroc, un ibex cretan. În defileu trăiesc și păsări de pradă spectaculoase, precum vulturul bărbos, specie amenințată.

Biserica Ágios Nikólaos (Sfântul Nicolae) se ridică printre chiparoși. Dacă simțiți cumva în zonă o prezență chiar mai veche, țineți cont de faptul că, potrivit legendei, sub biserică s-ar afla un sanctuar dedicat zeului Apollo.

Satul părăsit Samaria este un loc bun de popas. Încă putei vizita vechea biserică bizantină Ossia Maria (Sfânta Maria), de unde și-au luat numele atât satul cât și defileul.

La Porțile de Fier, în extremitatea sudică, pereții defileului se apropie de 3,4 m unul de celălalt și ajung până la 500 m înălțime.

La sfârșitul traseului, vă întâmpină Agia Rouméli, cu taverne atrăgătoare, restaurante și o plajă acoperită de pietre Faceți o baie în apele cristaline și calme ale Mării Libiei.