Geocaching-ul este o vânătoare de comori în întreaga lume, ce constă în descoperirea unor cutii țintă pe baza poziționării GPS. Fiecare cutie are specificații diferite și necesită anumite aptitudini (cum ar fi atenția, spiritul de observație sau discreția) pentru a putea fi găsită.

Oricine alege să joace Geocaching poate nu numai să caute cache-uri (cutii cu “premii”), dar și să ascundă propriile lor “comori”. În general, o cutie conține un log, unde își poate scrie numele oricine găsește cutia, un pix și diverse obiecte de valoare mică, care pot fi schimbate cu altele din propriul buzunar. Există și conceptul de “Travel bug” sau “Geocoin” : obiecte care primesc un scop la începutul călătoriei lor prin cutii din întreaga lume, scop care poate fi îndeplinit sau nu. Atât parcursul lor, cât și progresul oricărui geocacher poate fi urmarit pe www.geocaching.com , unde este ținută și evidența tuturor cutiilor.

Unul din principalele scopuri ale acestui joc este să ajute la culturalizarea participanților prin călătorii care, altfel, nu ar fi prezentat interes în ochii majorității. Înainte ca un jucător să vadă indiciul către cutie, pe site sau în aplicație, primește mai întâi câteva indicații și informații turistice despre locul în care a fost ascunsă cutia (de exemplu, un cache ascuns la Castelul Peleș, Sinaia).

Originile Geocaching-ului datează din anul 2000, când ,conform Wikipedia, primul cache a fost ascuns lângă Portland, Oregon (45°17.460′N 122°24.800′W), în data de 3 mai, de către Dave Ulmer. Ulterior, jocul s-a dezvoltat, fiind, peste nici 20 de ani, o sursă de distracție pentru orice tip de persoană, de la 10 la 99 de ani.

În final, tot ce îți trebuie ca să fii un geocacher profesionist este puțină motivație, ambiție și gândire creeativă. 🙂

 

 

-Radu Strimbeanu-