Capitala Bavariei și al treilea oraș ca mărime din Germania, München-ul este cunoscut turiștilor din întreaga lume pentru Oktoberfest, festivalul berii organizat în fiecare an la finalul lunii septembrie și începutul lunii octombrie. Însă, orașul de la poalele Alpilor are de oferit vizitatorilor nu doar o halbă de bere, ci și un itinerariu cultural într-o impresionantă istorie de aproape 900 de ani.

Fondat de către călugării Benedictini în 1158, de la care avea să preia și numele, München-ul a devenit rapid un important centru comercial pe drumul sării, iar începând cu 1255 a fost reședința ducilor bavarezi. Actuala Marienplatz în care vizitatorii și localnicii se opresc pentru a privi ceasul și caruselul animat din turnul noii clădiri a primăriei (Rathaus), un superb imobil în stil neo-gotic, este punctul central al vechiului oraș. Tot aici se organizează în fiecare an, între 27 noiembrie și 24 decembrie, Piața de Crăciun unde puteți servi un pahar de vin fiert (Glühwein) și degusta dulciuri specifice zonei.

De altfel, centrul istoric, o arie cuprinsă între Karlsplatz, Isartor, malul stâng al râului Isar și Grădina Engleză, atrage ochiul turistului printr-o superbă architectură ce cuprinde clădiri de la stilul sobru al evului mediu – Sendlinger Tor și Peterskirche, la stilul renascentist al bisericii Michaelskirche, la stilul gotic al renumitei Frauenkirche, și până la stilurile baroc și rococo vizibile pe Theatinekirche, respectiv Asamkirche. Alte imobile de patrimoniu care cu siguranță vă vor trezi interesul sunt: Siegestor, Feldherrnhalle (Sala Generalilor) din Odeonsplatz, Nationaltheater și Hofbräuhaus, renumita berărie fondată în 1589 de către ducele Wilhelm al V-lea și în care astăzi se consumă circa 10.000 de litri de bere pe zi.

La aproximativ 8 kilometri de centrul istoric, în mijlocul unei grădini de peste 200 de hectare, se află Palatul Nymphenburg, construit în secolul al XVII-lea ca reședință de vară a casei regale Wittelsbach. Dominată de fântâna arteziană din dreptul fațadei principale și înconjurată de apele unui canal pe care plutesc lebede, clădirea în stil baroc pare desprinsă dintr-un piesaj feeric fiind totodată una dintre cele mai emblematice atracții turistice din München. Astăzi palatul, ce are peste 600 de metri lungime de la o aripă la alta, adăpostește o vastă colecție de artă decorativă și porțelan, precum și un muzeu dedicat caleștilor și săniilor (Marstallmuseum). Cu toate acestea puțini știu că doar o parte a clădirii este deschisă publicului, restul servind încă drept locuință pentru actualul duce al Bavariei – Franz von Bayern. Pentru a ajunge aici va trebui să utilizați fie metroul (liniile U1 sau U3) fie tramvaiul 17, prețul unui bilet dus-întors fiind 2,90 Euro.

Noi vă recomandam însă să vă achiziționați un abonament de o zi pe toate mijloacele de transport în comun, care costă 6,70 euro și care vă va facilita accesul și către alte obiective turistice mai îndepărtate de zona centrală. Un astfel de caz este OlympiaPark; un imens complex care a găzduit olimpiada din 1972, și care astăzi a fost transformat într-un centru de agrement ce cuprinde printre altele un aquarium dedicat vietăților marine, multiple scene de festivități și stadioane cu o frumoasă arhitectură contemporană precum și turnul Olympic, înalt de 290 de metri, de unde puteți admira panorama orașului și munții Alpi. De asemenea, trebuie spus că în vecinătatea parcului Olimpic, se găsește BMW Welt și Muzeul BMW, un obiectiv de maximă importanță pentru pasionații de istorie și actualitate automobilistică.

Pe de altă parte, trebuie spus că pentru iubitorii de city walk, în fiecare zi începând cu ora 10.40 diverse asociații propun tururi ghidate prin oraș care au ca punct de plecare Marienplatz, plata ghidului fiind făcută la libera alegere a turiștilor. Tot pentru cei care preferă să descopere orașul la pas, le recomandăm bulevardele Ludwigstrasse și Maximilianstrasse cu clădirea Maximilianeum, Palatul Arhiepiscopal (Erzbischöfliches Palais) și piețele Königsplatz, Promenadeplatz și St.-Jakobs-Platz. Parcurile Englischer Garten, ce se întinde pe o suprafață de 910 de acri, și Hofgarten (Grădinile Regale), la marginea căruia se află clădirea prefecturii landului, dar și muzeul Rezidenz, nu ar trebui nici ele ratate ca parte ale unui astfel de traseu.

Metropola din sudul Germaniei găzduiește peste 80 de muzee și galerii, oferind astfel pasionaților de turism cultural și istoric perspectivele unui sejur pasionant și interesant. Practic, nu există un domeniu pentru care în München să nu se găsească un muzeu: de la tehnică (Deutsches Museum), la pictură (cele trei pinacoteci), etnografie (Muzeul celor cinci continente), la artă contemporană (Muzeul Brandhorst) și până la cartofi (Kartoffelmuseum).

De departe însă, locul cel mai încărcat de istorie este Palatul Rezidenz – fosta reședință a ducilor, electorilor, regilor Bavariei, dar și a unora dintre împărații Imperiului Romano-German. Fondat ca un castel modest în 1385 de către Ștefan al III-lea, edificiul avea să fie transformat de a lungul secolelor într-unul dintre cele mai vaste și mai complexe palate din Europa. Întregul ansamblu este compus din trei secțiuni principale: Festsaalbau, Alte Rezidenz și Königsbau, fiecare din ele având o istorie și un stil arhitectural propriu. De altfel, se spune că, privit din exterior, Palatul Regal pare mereu o altă clădire, ceea ce este complet adevărat. Festsaalbau (Aripa Festivă/ a Banchetului) cuprinde latura nordică precum și fațada dinspre Hofgarten, ce impresionează prin arhitectura neoclasică germană dominată de coloane impunătoare și statui, fiind construită în 1842 în timpul domniei regelui Ludwig I. Tot sub conducerea aceluiași monarh, în 1835, a fost realizată și aria sudică a complexului denumită Königsbau (Aripa Regală). Situată în vecinătatea Teatrului Național, aceasta se dinstinge prin stilul istorismului cu influențe mediteraneene, dând impresia vizitatorului aflat în Max-Joseph-Platz că are în fața sa o clădire asemănătoare cu Palazzo Pitti din Florența. Nucleul ansamblului arhitectonic și partea cea mai veche este reprezentată însă de Alte Rezidenz, secțiune construită pe fundațiile vechiului castel între 1571 și 1619. Având o arhitectură renascentistă, aceasta ocupă zona centrală a palatului dar și fațada vestică dinspre Residenzstrasse și poartă amprenta a nu mai puțin de trei suverani: ducii Albert al V-lea, Wilhelm al V-lea și electorul Maximilian I.

Astăzi, în cele trei secțiuni ale palatului funcționează mai multe instituții de cultură, precum Academia de Știinte Umaniste sau Orchestra Radio Bavareză, dar și trei dintre cele mai importante muzee ale orașului: Rezidenz Museum, Trezoreria Regală și Teatrul Cuvilliés. Cu peste 300.000 de vizitatori anual, Reședința Regală din München este considerată pe drept cuvânt un Versailles al Germaniei. Grupate în jurul a 10 curți interioare, cele 130 de camere ale palatului ce sunt deschise publicului adăpostesc ample colecții și expoziții de artă, picturi, decorațiuni, mobilier, bijuterii, argintărie, datând din perioade diferite și care au aparținut regilor bavarezi, motiv pentru care vă recomandăm să alocați o zi întreagă pentru a le parcurge complet. Programul de vizitare al celor trei muzee este între 9 am și 5 pm, iar accesul se face dinspre Max-Joseph-Platz, prin aripa Regală. În funcție de timpul de care dispuneți, puteți opta pentru unul dintre cele patru tipuri de tichete al căror preț variază între 7 euro pentru turul Muzeului Rezidenz care durează aproximativ 4 – 5 ore, 11 euro – Muzeul Rezidenz și Trezoreria sau 13 euro – traseul complet al celor 3 obiective. De asemenea, există și un bilet de 3,5 euro valabil doar pentru Teatrul Cuvilliés și o mică parte a încăperilor din Rezidenz.

Interesant de spus este că, până la instaurarea Republicii în 1918, generație după generație, membrii dinastiei Wittelsbach au reconstruit și au extins imobilul cu noi corpuri de clădire, curți interioare, capele, săli și galerii. În fapt, fiecare dintre suveranii Bavariei a încercat să își depășească predecesorul în grandoare, fast și impozanță; oferind astfel palatului un aspect aparte, caracterizat printr-un mozaic de stiluri artistice atât la interior cât și la exterior: de la renaștere, la barocul timpuriu, la rococo și până la neoclasicism. Dintre numeroasele încăperi ce formează muzeul Rezidenz, noi vă recomandăm:

1. Galeria strămoșilor și a arborelui genealogic (Ahnengalerie), construită în 1726 în stil baroc la comanda viitorului împărat Karl Albert. Aceasta surprinde prin intermediul a 100 de portrete împodobite cu aur cei aproape 700 de ani ai dinastiei Wittelsbach.

2. Antiquarium – cea mai veche și mai cunoscută dintre sălile palatului, a fost construită între 1568 și 1571 pentru a adăposti colecțiile de sculpturi antice ale ducelui Albert al V-lea, dar a fost modificată de succesorul lui în 1579, fiind transformată în sală de festivități. Cu o lungime de 66 de metri și decorată cu fresce din secolele XVI și XVII, Antiquarium este cea mai mare sală în stil renascentinst de la nord de Alpi.

3. Cele două capele ( Capela Curții și Capela Bogată) precum și Camera Relicvelor. Cele trei încăperi arată devotamentul religios al liderilor bavarezi, iar ultima dintre ele adăpostește o interesantă colecție de moaște și obiecte religioase sfinte pe care familia regală le-a deținut cu acordul Papei.

4. Sala Imperială construită în 1616 în stil baroc și care impresionează prin decorațiunile interioare și plafonul pictat, aici fiind organizate cele mai importante festivități și ceremonii monarhice.

5. Alături de apartamentele princiare merită să vă opriți și în Sala Neagră (Schwarzer Saal) ce datează din 1590. Poziționați-vă în centrul încăperii și priviți spre tavan, veți fi surprinși de iluzia optică din fața ochilor.

Nu în ultimul rând, merită vizitate și celelalte două muzee Teatrul Cuvilliés, o superbă capodoperă a arhitecturii Rococo, și Trezoreria, ce adăpostește numeroase comori. De la bijuterii, la coroane și sceptre regale, la săbii și pumnale și până la artefacte din perioada cruciadă, toate se regăsesc în tezaurul fostei familii regale.

După vizitarea Palatului Rezidenz, locul cel mai bun pentru a vă încheia ziua este în piața Viktualienmarket, acolo unde puteți degusta preparate și specialități locale precum leberkasse sau bratwurst și puteți servi una din multele tipuri de bere al căror preț variază între 3 și 4 euro. Noi vă recomandăm însă, o gustare cu adevărat specifică Bavariei: Weisswurst cu Pretzel și muștar dulce însoțit de o bere albă nefiltrată (Hefewiessbier). Veți fi suprinși totuși să aflați că pentru localnci aceasta nu este o cină ci o gustare de dimineață.