Nu trebuie să fii un pasionat de literatură pentru a te fi gândit măcar o singură dată cum ar fi dacă ai trăi în epoca medievală, dacă ai fi în pielea regelui Arthur și ai putea să pășești stingher pe tărâmurile Camelotului alături de cavaleri și domnițe.

Sectorul 1 al Capitalei deține un portal către această lume arthuriană de mult apusă și reușește, grație decorului specific perioadei medievale, să uiți că parcă acum câteva momente erai într-un timp prezent, în secolul XXI și încă de la intrare, restaurantul Excalibur te invită să faci o călătorie în trecut și te poți ospăta într-un stil regește.

Și cum nimic nu este înâmplător, un ospăț regesc nu îl poți ține decât într-un castel, astfel că, la restaurantul Excalibur, porțile imense, din lemn masiv, care odată erau menite să apere cetatea, se deschid pentru fiecare turist și îl întâmpină pe covorul roșu. Însă, drumul său inițiatic nu se oprește aici. Deoarece călătorul încearcă să pătrundă cu fiecare pas spre epoca eroismului, el trebuie să își măsoare puterile și astfel, va trebui să își adune forțele și să ,,smulgă” din stâncă sabia înțepenită . Legendele despre regele Arthur sunt un amestesc între legendele celtice și fapte istorice. Se spune că adevăratul moșternitor al tronului va fi cel care va reuși să scoată din piatră sabia Excalibur, astfel tronul îi revine lui Arthur, care după fapta sa măreață își află adevăratele origini de la Merlin.

Restaurantul ce astăzi poartă numele faimoasei săbii este o piedică în calea uitării poveștilor nemuritoare. Situat în centrul Bucureștiului, pe strada Academiei numărul 39-41, restaurantul Excalibur te întâmpină cu un ospăț bogat, regesc, oferit pe un meniu ce este reprezentat sub forma unui scut, iar mâncărurile sunt menite să îți încânte papilele gustative. Felurile principale poartă nume special alese pentru a induce turistul în illo-tempore, pentru a-l face să închidă ochii pentru un moment și să se imagineze un cavaler al masei rotunde. Astfel, acestea poartă denumiri ludice precum: ,,Sabia Excalibur” (Pui grill, cartof auriţi, mix legume, măsline, castraveţi, roşii, portocale + Sabia Excalibur), ,,Preferatul Regelui Arthur” (Steak cu dressing de prune, cartof regali auriţi, varză, mix de legume, măsline, portocale), ,,Cina Sir Lancelor” (Ceafă, coastă prăjită, cotlet de porc, caşcaval, cartofi auriţi, măsline, roşii, castraveţi, porumb, mazăre, mix de legume). De asemenea, nici domnițele de la curte nu sunt uitate și pot beneficia de un preparat special numit ,,Cină pentru Milady” (-Cartofi regali auriţi cu brânză, broccoli, conopidă, morcovi, varză, mix de legume, măsline, ananas, roşii, castraveţi, portocale).

Pictura în Epoca Medievală a revoluționat arta occidentală datorită noilor tehnici folosite care aveau scopul de a da naștere unor lucrări mult mai realiste, care să redea senzația de spațialitate, oamenii fiind mult mai umanizați. Casele regale dădeau pictorilor și scriitorilor diferite teme artistice asupra cărora să reflecte și ulterior să elaboreze o operă de artă. Restaurantul Excalibur nu a uitat acest aspect al perioadei menționate, iar pereții sunt ornamentați cu tablouri, dar și cu steaguri și platoșe care sunt pictate în diferite culori, care nu sunt alese în mod întâmplător. La sfârșitul secolului al XII-lea, Andreas Capellanus și-a expus ideile sale la curtea contesei de Champagne, iar ulterior a scris o carte intitulată ,,Arta iubirii” unde vorbește despre regulile dragostei cavalerești care sunt atent inserate într-o poveste. Un britanic viteaz cutreieră codrul regelui Arthur și întâlnește o domniță. Ca orice viteaz, el trebuie să treacă prin mai multe probe care să îi dovedească vitejia. Află că următoarea sa sarcină este aceea de a prinde șoimul care stă pe creanga de aur din curtea regelui, însă înainte de toate, el trebuie să facă rost de mânușa fermecată pe care șoimul se va așeza. În drumul său, pe un pod de aur întâlnește un adversar și duc o luptă pe viață și pe moarte. Reușind să treacă și de acest obstacol, aventura lui nu se oprește aici și întâlnește un alt cavaler care îi îngreunează drumul, însă îl doboară. Când în sfârșit ajunge la palat, îi apare în fața ochilor castelul, însă negăsind intrarea, alege să se odihnească pe o pajiște bogată în merinde, păzită de un uriaș. Se luptă și cu aceasta și în mod surprinzător voinicul iese învingător și alege să îi cruțe viața uriașului, iar drept răsplată primește mânușa fermecară. Britanicul intră în palatul regelui Arthur și găsește șoimul care ședea lângă un pergament pe care erau scrise Regulile Dragostei. În epoca respectivă exista o paletă foarte largă de simboluri, astfel că, fiecare culoare avea o semnificație aparte. Conform unei cărți apărute în anul 1458, verdele însemna o dragoste fragedă, nouă, la început de drum, iar albastrul fidelitatea.

Restaurantul Excalibur este un loc al inspirației, un loc în care fiecare turist își poate aduna puterile după un drum lung, intrând în pielea unui personaj medieval, unui cavaler rătăcitor care tocmai a salvat o domniță la ananghie. Este un loc în care fiecare turist se poate metamorfoza intr-un personaj comic de-al lui Chaucer, iar dacă îți dorești o zi în care să petreci alături de cavaleri, scutieri, morari și multe alte personaje, restaurantul Excalibur beneficiază de un spațiu demn de o sală regală, astfel că deține 34 de mese și 250 de locuri.

Fotografii și text: Dumitrescu Ioana