Explorați Transilvania din povești, cu păduri sălbatice, haite de lupi care urlă la lună și castele medievale izolate. Înconjurată de Carpați, Transilvania se află în centrul României, iar peisajul ei superb, în care au fost săpate drumuri și poteci, este ideal pentru a fi străbătut cu bicicleta. Cel mai popular traseu începe în Carpații Meridionali, lângă stațiunea Sinaia și orașul Brașov.

Aceste zone aflate la altitudine sunt de o frumusețe naturală neprihănită, cum rareori mai puteți vedea în Europa, dar peisajul este la fel de seducător și la înălțimi mai mici. Acest lucru se datorează parțial și faptului că agricultura intensivă, care a epuizat habitatele din alte regiuni ale continentului, nu prea s-a practicat aici.

Dacă admirați priveliștea parcurgând traseul cu bicicleta, veți observa cât de bogat este peisajul: pajiști pline cu flori de câmp, o mulțime de păsări, codri seculari și pășuni înverzite. La toate acestea se adaugă și tradiționalele căpițe și căruțele trase de cai. Veți avea impresia că v-ați întors în timp și că vă aflați într-o epocă de mult uitată.

Cea mai bună perioadă pentru exporat este din aprilie până în octombrie. În mai și iunie peisajul este deosebit de frumos. Dar pentru cei care iubesc sporturile de iarnă este binevenită și perioada rece, în special cea a sărbătorilor de Crăciun când puteți vedea multe dintre tradițiile locale păstrate și transmise pe viu.

Durata călătoriei durează între șase și opt zile.

De știut

Aderarea României la UE și creșterea numărului de zboruri low-cost din vestul Europei au facilitat transportul înspre România, iar infrastructura turistică din țară se îmbunătățește constant. Cu toate acestea, mersul cu bicicleta pe munte este o noutate, iar drumurile nu sunt suficient de bune. Majoritatea aleg să facă tururi turistice rezervate în prealabil.

Dacă doriți să mergeți pe cont propiu, puteți închiria biciclete și alte echipamente din Sinaia și Bușteni pentru masivu Bucegi sau pentru a ajunge în stațiunea de schi Poiana Brașov, aflată mai la nord, lângă orașul Brașov.

ATRACȚII

Unele dintre cele mai frumoase trasee vă poartă pe platoul înalt al masivului Bucegi, acoperite cu păduri secualre de fag și brad, aflat între Sinaia și orașul Bran, la sud-vest de Brașov. Masivul face parte din bariera muntoasă care desparte Transilvania de câmpiile Munteniei, de la sud.

La sud-vest de Bran, dacă veți coborî printr-o zonă minunată, veți ajunge la Pasul Fundata, de unde veți pătrunde în munții Piatra Craiului. Satul Fundata este faimos în regiune pentru cașcavalul afumat și siropurile din fructe de pădure.

Printre obiectivele pe care nu le puteți vizita cu bicicleta se numără castelul Peleș – o construcție minunată de secol XIX, reședința de vară a regilor României, aflat lângă orașul Sinaia –, castelul Bran, devenit faimos prin povestea fictivă al lui Dracula, și pitorescul centru vechi al Brașovului.