Asociația București vă invită la evenimentul “Ce s-a întâmplat de fapt la Revoluţia din 1989 – un dialog”, care îi va avea ca invitați pe istoricul Dumitru Lăcătușu de la Centrul de Consultanță Istorică și jurnalistul Ciprian Plăiașu de la Revista Historia.

Evenimentul va avea loc duminică, 25 noiembrie, la ora 17, în localul Trei Bețivi din strada Vasile Lascăr, nr. 66, sector 2, București.

Dezbaterea dorește să aducă o perspectivă diferită asupra evenimentelor de la Timișoara și București, care s-au extins apoi în toată țara. Ce este adevărat din informațiile vehiculate la acel moment? Cine erau militarii care au împuşcat oameni, câte gloanţe s-au tras, cât de neînarmaţi erau revoluţionarii? Cine erau faimoşii terorişti? Cât de independentă era politica Republicii Socialiste România și cine a preluat puterea ulterior? Acestea sunt doar o parte din întrebările la care invitații noștri vor răspunde. Cercetători din noua generație, ei vin cu documente şi viziuni noi asupra cauzelor şi desfăşurării evenimentelor din 1989. Participanții sunt invitați să adreseze întrebări și să participe la dialog.

Despre invitați:

Dumitru Lăcătușu, doctor în istorie al Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi cu o teză despre Politici represive şi birocraţi ai puterii în România comunistă (1948-1968). A activat ca expert în cadrul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) între 2006 şi 2013. Este membru fondator şi administrator al Centrului de Consultanță Istorică.

Ciprian Plăiașu, editor coordonator al Revistei Historia. A absolvit Facultatea de Istorie și Facultatea de Teologie ale Universității din București. Lucrează în presă de peste 11 ani. Este pasionat de istoria patrimoniului și este co-autorul volumului Povestea Hanului.

După dialogul de la ora 17, vă invităm la proiecția documentarului “Videogramele unei revoluții” realizat de Harun Farocki şi Andrei Ujică. El este format din înregistrări audiovizuale realizate de cameramani ai Televiziunii Române şi diverşi amatori, în perioada 20-25 decembrie 1989. Regizorii asamblează o narativă a evenimentelor istorice din acele zile pornind de la ideea că televiziunea nu numai a reflectat copios faptele, ci a şi participat la construirea lor. Farocki şi Ujică invită la meditaţie pe această temă.

Întâlnirea face parte din documentarea pentru a șasea ediție a Turului Ghidat al Revoluției pe care îl organizăm în decembrie 2018.

Evenimentul pe Facebook: https://www.facebook.com/events/2227309407540882/