Unul dintre pereţii casei din lemn în care a copilărit marele sculptor Constantin Brâncuşi s-a prăbuşit. Locuinţa se află în satul Hobiţa, din judeţul Gorj, la aproximativ 200 de metri distanţă de Casa memorială „Constantin Brâncuşi“, care e o copie. Locuinţa a fost clasată pe lista monumentelor istorice în urmă cu aproximativ 15 ani, atunci când s-a constatat prezenţa unor elemente din lemn originale.

„Într-o seară stăteam şi ne uitam cum cade. Nu avem ce să mai facem. Au fost promisiuni multe. Mulţi care au trecut pe aici ne-au promis că vor încerca să o refacă, dar nu ai ce să mai faci. E aproape dusă. Ne trebuie mulţi bani să o mai putem pune pe picioare şi noi nu avem“, a povestit Ioana Gogoi, în vârstă de 80 de ani, stră-strănepoată a lui Brâncuşi şi unul dintre moştenitori. Casa este folosită mai mult drept coteţ pentru păsări.

Autorităţile locale spun că au mâinile legate, deoarece este proprietate privată. „Primăria Peştişani nu are cum să intervină. Proprietarul este cel care răspunde pentru întreţinerea construcţiei. Vorbim despre o construcţie de patrimoniu”, a spus primarul comunei Peştişani, Cosmin Pigui.

Ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale, George Ivaşcu, a afirmat că prăbuşirea ultimelor vestigii ale casei de la Hobiţa în care s-a născut marele Constantin Brâncuşi reprezintă “un răsunător semnal de alarmă” pentru crearea unui sistem de priorităţi culturale şi a unui mecanism de achiziţii care să înlesnească intrarea în patrimoniul naţional a creaţiilor contemporane de valoare.