În data de 5 decembrie a fiecărui an este celebrată Ziua internațională a voluntarilor (International Volunteer Day – IVD). Această zi este văzută ca o ocazie unică pentru voluntari și organizații de a celebra eforturile lor depuse de-a lungul unui an, de a împărtăși cu ceilalți valorile pe care le prețuiesc și de a-și promova munca lor în cadrul comunităților, organizațiilor neguvernamentale, agențiilor ONU, autorităților guvernamentale sau în cadrul sectorului privat.

Suntem invitaţi să ne implicăm benevol în activităţi care pot aduce schimbări benefice pentru comunitatea din care facem parte. Din 1985 încoace, Ziua Internaţională a Voluntariatului este marcată în întreaga lume prin diverse acțiuni ale ONG-urilor.

În România, voluntariatul a devenit cunoscut începând cu anul 1990, când mai multe organizații internaționale de voluntariat au venit în țară, iar altele au înființat filiale, aducând cu ele experiența în lucrul cu voluntarii și coordonarea lor, se menționează pe www.voluntareuropean.ro. În aceeași perioadă, ONG-urile românești au început să implice voluntari locali în activitățile lor, iar în 1997 au apărut și primele centre de voluntariat. Principalii actori ai mișcării de voluntariat din România sunt: voluntarii; ONG-urile și instituțiile publice care implică voluntari; centrele de voluntariat care intermediază, acolo unde ele există, legătura dintre voluntari și nevoia de voluntari a organizațiilor; companiile sau instituțiile care susțin sau inițiază proiecte de voluntariat pentru angajații lor; mecanisme europene, precum programele de schimburi internaționale de voluntari, cum este și Serviciul European de Voluntariat.

Anul acesta Asociatia Turism Istoric a desfășurat primul său poiect cu voluntari în sprijinul patrimoniului bucureștean. Deși se desfășurau activități de voluntariat încă de la înființare în care Asociației, prin intermediul voluntarilor înscriși în proiectul Tineri Voluntari pentru Patrimoniul Românesc am reușit să  facem cunoscut trecutul Capialei.