Consiliul local din oraşul sicilian Gangi (Italia) oferă case vechi în mod gratuit, singura condiţie fiind ca noul proprietar să suporte cheltuielile de transfer al proprietăţii şi să restaureze locuinţa în termen de patru ani, potrivit „New York Times“.

Proprietăţile din Gangi, un oraş pitoresc străbătut de Munţii Madonie, sunt în general în ruină, abandonate de zeci de ani. Oricine achiziţionează una dinte proprietăţi, fie pentru uzul personal, fie pentru a-şi dezvolta o afacere, are la dispoziţie patru ani pentru a o restaura şi a o face locuibilă, se precizează într-un document oficial.
 zoom864q
Decizia de a oferi gratis locuinţele abandonate vine în speranţa de a atrage noi oameni în localitatea siciliană care a cunoscut zeci de ani de declin demografic. De-a lungul timpului, numărul locuitorilor a scăzut la aproape 7.000, după ce italienii s-au mutat în alte regiuni, în căutarea unui loc de muncă.
Oferta a atras deja zeci de persoane din întreaga lume, iar abordarea a adus noi oportunităţi pentru constructorii locali şi pentru comercianţi de a energiza turismul din zonă.
Gangi, localizat între Palermo şi Catania, este un sat situat pe un deal, înconjurat de câmpuri de grâu şi văi împădurite, în centrul Siciliei. Cu o istorie care începe în secolul al XII-lea, când a fost fondată, Gangi are un frumos castel şi numeroase trasee pentru pasionaţii de drumeţii.
 5920843
„Pentru mentalitatea noastră siciliană, Gangi este considerat ca fiind prea departe de mare pentru a fi un punct de atracţie turistic“, a declarat primarul oraşului, Giuseppe Ferrarello. Iniţiativa, crede acesta, „a pus în mişcare un mecanism care era de neconceput înainte pentru un oraş aflat în centrul Siciliei.“
Pe de altă parte, Alessandro Cilibrasi, un agent imobiliar local care ajută municipialitatea în acest demers, consideră că „birocraţia este cea care îi îngrijorează pe oameni“, însă precizează că „nu vindem o casă şi apoi îi lăsăm singuri pe oameni.“
Un site dedicat investitorilor britanici, shelteroffshore.com, îi sfătuieşte pe cumpărători să se consulte cu avocaţi vorbitori de limba engleză şi bine documentaţi în ceea ce priveşte legislaţia siciliană, întrucât în cazul în care proprietatea a fost transmisă din generaţie în generaţie, „calea de a intra în posesia ei nu este clară“ şi pot exista impozite restante, datorii sau împrumuturi. De asemenea, costurile construcţiei şi renovării pot fi ridicate. „Sicilia nu este pentru oricine“, avertizează site-ul.
Totuşi, de când a fost demarat acest proiect, peste 100 de case şi-au găsit noi proprietari şi există o listă de aşteptare pentru alte 200. Noii proprietari sunt în mare parte italieni, existând şi câţiva din ţări europene şi unul din Abu Dhabi, Emiratele Arabe Unite. „Nu vrem oameni doar pentru că au bani. Noi vrem să ştim ce au de gând să facă cu aceste case“, a mai precizat primarul Ferrarello. Se acordă prioritate celor care doresc să înceapă o afacere, un exemplu fiind Wendhers SRL, o firmă cu sediul în Florenţa, care a primit două case şi a mai cumpărat încă şapte pentru a crea un hotel cu 22 de camere în centrul istoric.