Desemnat capitală culturală europeană în data de 27 mai 2004, ca urmare a votului final al Consiliului de Miniștri ai Culturii din Uniunea Europeană, orașul Sibiu își încântă vizitatorii cu numeroase atracții turistice și peisaje de neuitat. Printre principalele construcții se află și Turnul Sfatului, cunoscut ca simbol caracteristic al orașului.

Turnul Sfatului din Sibiu desparte Piața Mare de Piața Mică. A fost construit în secolul al XIII-lea cu scopul de a servi drept poartă de intrare în cea de a două centură de fortificații a orașului. Funcția de apărare a turnului a reprezentat baza denumirii acestuia. (1)

În anul 1585, în urma unui cutremur, o parte a turnului se prăbușește și îl îngroapă sub zidurile sale pe pictorul Johann David. Din acest motiv, astăzi doar parterul și primele două etaje aparțin construcției inițiale. La trei ani după cutremur, monumentul a fost recondiționat cu ajutorul financiar primit din partea locuitorilor orașului.

Forma actuală a turnului nu respectă construcția originală. Acoperișul și-a modificat înfățișarea de-a lungul timpului, schimbându-și atât forma, cât și mărimea. Turnul are șapte etaje, accesul la acestea fiind asigurat printr-o scară spiralată care are 141 de trepte. Mecanismul orologiului poate fi observat la al șaselea etaj, iar ultimul etaj oferă vizitatorilor posibilitatea de a privi peste întregul oraș.

Utilizat pe rând ca turn de poartă, depozit de grâne sau închisoare, Turnul Sfatului din Sibiu găzduiește în prezent diferite expoziții de artă și este unul dintre cele mai cunoscute monumente ale Sibiului.

Note:

(1) http://patrimoniu.sibiu.ro/fortificatii/turnul_sfatului

Autor: Amalia Grigore