Urmând exemplul prinţului Charles, care a cumpărat o casă tradiţională în satul Zalanpatak, o jurnalistă de la Daily Mail a testat şi ea farmecul unui concediu la ţară, în inima Transilvaniei.

Wendy Driver consideră că în zona rurală din Transilvania poate fi organizat un concediu ideal, o adevărată „cură de detoxifiere digitală” şi de întoarcere la frumuseţea naturii. Jurnalista a experimentat cu plăcere viaţa simplă, complet diferită de cea trăită într-o metropolă occidentală.

A locuit într-o casă veche, amenajată pentru turişti, dar fără dotări moderne, prin urmare fără televizor, acces la internet şi fără semnal la telefonul mobil. A cules flori, zmeură delicioasă şi a gustat brânză tradiţională, preparată chiar de săteni, iar prânzul l-a mâncat alături de alţi călători, în aer liber, în timp ce urmăreau veveriţele care alergau de colo-colo, foarte aproape de turişti.

Wendy a fost cazată pe proprietatea prinţului Charles, care este supravegheată de contele Kalnoky. Aici se prepară pentru turişti un vin local foarte bun, dar şi un brandy din prune, care este foarte apreciat. Pentru străinii care nu mai au legătură cu viaţa simplă şi plină de farmec din sânul naturii, spectacolul revenirii cirezilor de vite de la păşune în fiecare seară este ceva cu adevărat inedit. Mai ales că fiecare animal ştie să intre singur în curtea lui.

Noaptea, uliţele sunt vizitate de urşi, iar în fiecare primăvară berzele îşi fac aici cuiburi, pe coşurile caselor, oferind un farmec în plus acestor sate unde timpul pare să se fi oprit în loc cu sute de ani în urmă, scrie încântată Wendy într-un articol publicat pe Daily Mail.

Turiştii care aleg un concediu aici pot vedea cum lucrează un fierar, cu ustensile tradiţionale, sau cum o femeie face la războiul de ţesut şerveţele de masă pe care sătenii le folosesc în loc de coşuri de picnic. Poate fi vizitat de asemenea sanctuarul urşilor Libearty, situat aproape de Zărneşti şi înfiinţat în anul 2005, unde sunt îngrijiţi urşii care au fost maltrataţi şi exploataţi pentru divertisment. În prezent aici se află 70 de urşi, iar rezervaţia se întinde pe 70 de hectare.

În Marea Britanie există mai multe agenţii de turism care oferă circuite în satele din Transilvania. Pentru o excursie de 9 zile, care include zbor cu avionul, cazări în Bucureşti, în Sighişoara, în satele Miklosvar şi în Zalanpatak, turiştii plătesc peste 1.500 de lire sterline de persoană.