Pentru a întocmi clasamentul s-a ţinut cont de 104 variabile, printre care produsul intern brut pe cap de locuitor şi numărul de persoane care lucrează cu normă întreagă. Variabilele au fost la rândul lor împărţite în nouă subcategorii – economia, mediul de afaceri, calitatea guvernării, educaţia, sănătatea, siguranţa şi securitatea, libertatea individului, capitalul social şi mediul natural.
În cadrul sondajului au fost analizate 149 de ţări, iar România s-a clasat în topul general pe locul 46, cu patru poziţii mai sus decât în 2016.
În ceea ce priveşte subcategoriile, în 2017 România a stat cel mai bine la capitolul siguranţă şi securitate, ocupând locul 42, însă cel mai tare ne-a tras în jos sistemul de sănătate, fiind plasat pe locul 91. La celelalte ne-am poziţionat după cum urmează: mediul de afaceri – locul 48; libertatea individului – locul 51; educaţie – locul 52; mediul natural – locul 55; economie – locul 60; guvernare – locul 68; capital social – locul 81.
Potrivit sondajului, cea mai bună economie o are Suedia, iar cel mai bun mediu de afaceri este în Statele Unite, care în clasamentul general se află pe locul 18. La capitolul guvernare cel mai bine stă Finlanda, iar când vine vorba de libertatea individului fruntaşă este Noua Zeelandă. Pe primul loc la capital social este Australia, Singapore (locul 17) domină la siguranţă şi securitate, iar Norvegia se îngrijeşte cel mai mult de mediul natural. La educaţie şi sănătate au câştigat Elveţia şi Luxemburg (locul 14).
Pe ultimele locuri în clasamentul general s-au clasat, în ordine, Sudan, Republica Central Africană şi Yemen.
Iată ţările care ocupă primele zece poziţii:
1. Norvegia
2. Noua Zeelandă
3. Finlanda
4. Elveţia
5. Suedia
6. Olanda
7. Danemarca
8 Canada
9. Australia
10. Marea Britanie