Călcați pe urmele negustorilor din Antichitate, ale marilor împărați și ale popoarelor nomade și alegeți să mergeți pe drumuri ce au multe povești

  1. Drumul Old North, America de Nord

Indienii Picior-Negru călătoreau pe Old North, care, inițial, se întindea pe o distanță de aproape 3.300 de kilometri, din Canada până în Mexic, urmând ceea ce ei numeau „coloana vertebrală a lumii”, nume pe care, mai târziu, aveau să-l primească Munții Stâncoși. Când plecau să facă negoț, în pelerinaje sau să-și găsească o soție, indienii își petreceau aproape patru ani străbătând drumul de la un capăt la altul. Încă puteți vizita porțiuni ale acestei rute, în Parcul Național Glacier din Montana.

Blackfeet Historic Tours organizează excursii pe Old North, iar la Choteau, Montana, există un muzeu dedicat acestui traseu. Puteți ajunge în Parcul Național Glacier cu avionul.

  1. Drumul Nakasendo, Japonia

Acest drum îngust, construit în secolul XVII, care leagă Kyoto de Edo (Tokyo de astăzi) a fost construit pe un vechi traseu. Drumul de 500 de kilometri șerpuia de-a lungul malurilor lacului Biwa, traversa lanțuri muntoase și cobora în câmpia Kanto din jurul orașului Edo. Era destinat călăreților și pelerinilor, căci japonezii nu foloseau căruțele. Anumite porțiuni s-au păstrat și au fost reconstituite, ceea ce înseamnă că trebuie să le parcurgeți pe jos, așa cum făceau călătorii de odinioară.

Cea mai cunoscută porțiune se întinde pe o distanță de 8 km, care leagă orașele istorice Tsumago și Magome. Dacă puteți, parcurgeți traseul în martie-aprilie, când înfloresc cireșii.

  1. Drumul Yuen Tsuen, Hong Kong, China

Timp de secole, călătorii au parcurs pe jos această rută accidentată care leagă Yuen Long de Tusen Wan din Noile Teritorii ale Hong Kongului de astăzi. Ambele extremități ale drumului sunt artere urbane aglomerate, însă centrul rămâne un refugiu de liniște și pace.

Porțiunea centrală are 8 km lungime și se poate parcurge numai pe jos. Însă avei grijă: este deluroasă.

  1. Drumul Khmerilor, Cambodgia/Thailanda

Acest traseu din Antichitate, măsurând 225 de kilometri, lega Angkor, Cambodgia, de Phimai, Thailanda, și era o rută sacră pentru „regii-zei” cambodgieni, care se opreau în drum pentru a vizita temple și a duce la bun sfârșit ceremonii religioase la care se foloseau foc, apă și linga (sculpturi în formă de falus). Cea mai mare parte a drumului a fost înghițită de junglă, da puteți încă vizita temple și traversa o porțiune a rutei, lângă Phimai.

Luna ianuarie, când este răcoare și nu plouă, este o perioadă bună pentru vizite, însă Angkor este impresionant și în timpul sezonului ploios, din iunie până în octombrie.

  1. Drumul Old Great North, Australia

Cunoscut ca o mare capodoperă a ingineriei secolului XIX, drumul are o reputație proastă pentru că, la construirea lui, au muncit ocnași, mulți dintre ei lucrând cu lanțuri la picioare. Drumul începea din Sidney și se termina la Newcastl, în valea Hunter, din New South Wales. Unele porțiuni urmează vechile rute ale aborigenilor.

La Wisemans Ferry începe un traseu de 43 km, care se poate parcurge pe jos sau cu bicicleta. Călătoria durează două-trei zile pe jos sau o zi cu biciclet, dar există și alte rute mai scurte.

  1. Drumul Regal Persan, Turcia-Iran

Darius cel Mare al Persiei a construit acest drum care leagă Marea Mediterană de Golful Persic, pornind de la Sardes, din nord-vestul Turciei, traversând Mesopotamia și sfârșind la Suza în Iran. Regele Midas, profetul Daniel, regina Estera, istoricul Herodot și Alexandru cel Mare se numără printre marile nume care l-au traversat.

Nu se recomandă să călătoriți prin Irak, dar puteți vizita alte porțiuni ale drumului. Aveți nevoie de o mașină pentru a vedea toate obiectivele. Faceți excursia în timpul iernii călduroase și ploioase și evitați vara caniculară.

  1. Drumul Regelui, Egipt-Siria

Aceasta era, în Antichitate, una dintre marile rute comerciale ale Orientului Mijlociu și pornea din Egipt, traversa peninsula Sinai, ajungea în golful Aqaba, după care se îndrepta spre nord, pătrunzând în Siria. Trecea pe lângă nenumărate centre de pelerinaj, incluzând muntele Nebo, Iordani, de unde Moise ar fi văzut Pământul Făgăduinței.

Drumul începe la Heliopolis (azi, Ain Shams, o suburbie a orașului Cairo). Este una dintre puținele porțiuni pe care le puteți vizita în siguranță.

  1. Via Egnatia, Albania – Turcia

Romanii, grecii, bizantinii, cruciații, venețienii, otomanii și austriecii au parcurs acest traseu uimitor, care traversează munții Peninsule Balcanice. Proconsulul roman Cnaeus Egnatius a ordonat construirea lui, în secolul I î.Hr., pentru a lega Marea Adriatică de Marea Egee și Bosfor.

Drumul începe la Durrës, Albania (Dyrrhacium în epoca romană), și se termină la Istanbul, Turcia (Bizanțul roman).

  1. Drumul Chihlimbarului, Rusia – Italia

Chihlimbarul – „aurul nordului” – se comercializează încă din Antichitate de-a lungul acestei rute care lega Marea Baltică de Marea Adriatic. Astăzi, este un traseu uimitor, care pleacă din Sankt Petersburg, traversează Europa Centrală și de Est, și se termină la Veneția.

Drumul pleacă de la Sankt Petersburg și trece prin Riga (Letonia), Vilnius (Lituania), Gdansk și Wroclaw (Polonia), Szombathely (Ungaria) și Ptuj (Slovenia), până la Veneția.

  1. Via Augusta, Spania

Străbateți drumul care poartă numele împăratului Augustus, pornind din Cadiz, Andaluzia, urcând spre nord, trecând prin actualul Coll de Panissars, Catalonia, și îndreptându-se către Pirinei. Aici se unea cu Via Domitia și ajungea, la Roma, unde duceau toate drumurile.

Șoseaua modernă N340-A7 urmează cea mai mare parte a drumului.