Canalele au fost construite inițial pentru transportul mărfurilor, aceste canale tihnite sunt folosite azi pentru recreere. Transportul pe apă este cel mai ieftin. Din acest motiv multe dintre orașele aflate în vecinătatea mărilor au dezvoltat sisteme de canale pentru a înlesni transportul de bunuri. Azi, chiar dacă unele dintre aceste canale sunt încă folosite pentru transportul de marfă, sunt deopotrivă locuri superbe de vizitat.

1. Canalul Panama, Panama

Capodopera inginerească care leagă Atlanticul de Pacific are 80 de kilometri și este folosită de mii de ambarcațiuni, mari și mici, în fiecare an. Indiferent dacă traversați o parte sau întregul canal (o traversare completă durează o zi), puteți naviga alături de cargoboturi gigantice, dar și de remorchere minuscule care le ghidează la trecerea prin trei seturi de ecluze duble. Sezonul uscat începe în noiembrie și se termină la sfârșitul lui aprilie.

2. Canalele New York State, New York

Aceste canale construite la mijlocul secolului XIX totalizează 843 de kilometri de căi navigabile și cheiuri, legând Albany de Buffalo, New York. Canalul Erie trece prin Rochester. Puteți închiria o barcă cu care să navigați singuri sau să angajați un cârmaci. Canalele sunt deschise din mai până la începutul lui noiembrie.

3. Canalul Marea Albă – Marea Baltică, Rusia

Marea Albă – o prelungire a Oceanului Artic pe coasta de nord-vest a Rusiei – este legat de Marea Baltică printr-un sistem de canale de 225 de kilometri, care ajunge în Sankt Petersburg. A fost construit în anii 1930 de deținuți, cu lopeți și cazmale. Veți trece pe lângă sate tradiționale și vechi capele din lemn. Excursia trebuie organizată de o agenție, iar viza pentru Rusia o puteți obține chiar la fața locului.

4. Copenhaga, Danemarca

Călătoriți în jurul capitalei Danemarcei la bordul vaporașelor care traversează principalele canale. Unele rute vă oferă o priveliște extraordinară asupra statuii Micii Sirene. Vaporașele nu au acoperiș vara, iar iarna au acoperișuri de sticlă. Funcționează pe tot parcursul anului. Cumpărați un bilet de transfer valabil două zile, pentru a călători nelimitat pe canalele orașului.

5. Amsterdam, Olanda

Poduri joase, copaci care se apleacă deasupra apei și vechi case înguste mărginesc principalele canale din Amsterdam. Urcați-vă la bordul unui vas turistic de croazieră sau al unei ambarcațiuni unde puteți lua cina; sau, mai bine, cazați-vă într-un hotel pe apă și transformați canalul în propria casă. O alternativă ar fi să pedalați pe canale, închiriind o hidrobicicletă de la Canal Bike. O luați de la un debarcader și apoi o returnați la altul.

6. Canalul Dunăre – Marea Neagră, România

Canalul Dunăre-Marea Neagră, lung de 64 de kilometri și finalizat în 1984, leagă porturile Cernavodă și Constanța. Canalul este parte componentă a importantei căi navigabile care leagă Marea Neagră de Marea Nordului. Este și parte a bogatului ecosistem din zona deltei Dunării, cămin pentru pelicani, bâtlani, egrete și alte peste 300 de specii de păsări. Această excursie poate fi parte a unei croaziere mai lungi pe Dunăre.

7. Canalul Gota, Suedia

Canalul leagă lacuri, permițând traversarea întregii Suedii, de la lacul Vänern, lângă Gothenberg, până la Marea Baltică. Pe traseu sunt 58 de ecluze; urcați-vă pe punte pentru a vedea echipajul deschizându-le și vasul trecând prin ele. Canalul este împânzit de ambarcațiuni de toate tipurile, iar croaziera poate dura câteva ore sau chiar o săptămână. Pentru o experiență mai dinamică, închiriați o canoe sau un caiac și vâsliți pe canal. Faceți excursia la mijlocul verii, când ziua are aproape 24 de ore, iar temperaturile sunt la fel de ridicate ca în sudul Europei.

8. Canalele din Brandenburg, Germania

Între Berlin și Marea Baltică există o serie de lacuri legate prin canale care traversează un peisaj mirific, presărat cu castele și orașe vechi. Veți vedea bâtlani care așteaptă tăcuți în apele de mică adâncime și pescăruși care plonjează la suprafața apei. În după-amiezile leneșe de vară, pe maluri se adună pescarii; seara, își vând captura în restaurantele locale, unde crapul și alți pești de apă dulce fac parte din specialități. Nefiind o zonă turistică, nu se prea vorbește engleza.

9. Canalul Mânecii – Mediterana, Franța

O rețea de canale de 8.050 de kilometri traversează Franța de la nord la sud, oferindu-vă ocazia de a vă putea opri oriunde, pentru a vizita orașe și sate. La sud, Canal du Midi traversează o regiune viticolă, împânzită de orașe fortificate, foarte aproape de canal. Ancorați barca într-un orășel și mergeți să gustați mâncărurile și vinurile locale. În multe restaurante veți găsi specialități regionale. În majoritatea orașelor se organizează târguri săptămânale de unde vă puteți aproviziona. Companiile de închirieri oferă cursuri înainte de a vă lăsa să vă descurcați singuri pe canale, în propria casă plutitoare.

10. Canalul Shropshire Union, Anglia

Partea de nord a Canalului Shropshire Union din regiunea West Highlands șerpuiește printr-un peisaj deluros. De la sud de Nantwich, canalul traversează dealuri și văi prin defileuri adânci și pe sub poduri impresionante. Canalul este un adevărat monument al începutului Revoluției Industriale. Ambarcațiunile înguste, pictate în culori vii, par și ele din altă epocă. Se înaintează lent, astfel încât siajul să nu erodeze malurile. În Anglia, condițiile meteo sunt cele mai bune din mai până în octombrie.