Castelul Peles este simbolul regalității românești. Când ajungi la Sinaia în apropierea castelului ai senzația că însuși Regele Carol ne invită în vizită la reședința sa pentru a ne prezenta câteva dintre camerele acestuia.

Plecarea se face din parcul central, unde ne așteaptă trimisul regelui. Pe drumul spre castel putem admira parcul acestuia și afla câteva date istorice despre acesta. Castelul a fost construit între anii 1873 și 1914, astăzi aflat în proprieatea Familiei Regale a României, castelul a fost folosit ca locuință de vară. La această clădire au lucrat nu mai puțin de 300 de muncitori. În anul 1883 are loc inaugarea castelului. Dar chiar și după inaugarea acestuia,  a suferit modificări de extindere, la forma de astăzi ajungând abia în anul 1914.

Ajunși la castel, regele ne primește cu brațele deschise în holul de onoare, unde putem admira lambriurile din lemn de nuc, basoreliefurile si statutele prezente.  Aici, ni se arata prima surpriză a castelului, plafonul mobil din sticlă. Deși o încăpere fără ferestre, holul de onoare este prevăzut cu acest plafon care se poate deschide manula sau electric, lăsând la vedere cerul.

Plafon mobil – sursa foto

Holul de onoare – sursa foto

În continuare, suntem conduși în biblioteca palatului, ce a gazduit nu mai putin de 10.000 de volume din toate domeniile de interes. Această încăpere, ne surprinde cu o ușă secretă ce duce în dormitorul regelui și care nu poate fi folosită decât într-un singur sens.

Biblioteca palatului ( intrarea secretă se află pe partea din față, ușa culoarul fiind în spatele raftului fără coloană) – sursa foto

Regele ne conduce în sala armelor, unde se mai poate vedea și astăzi o parte din vasta colecție a maiestății sale. De asemenea, ne sut încântate privirile de minunatele armuri, piesa centrală fiind reprezentată de o armură completă pentru cal și cavaler, având o greutate totală de 120 kg.

Sala armelor – sursa foto

Armură completă cal și cavaler – sursa foto

O altă cameră pe care suntem invitați să o vizităm este camera copiilor ce găzduiește o a doua ușă secretă, ce duce de această dată spre exteriorul palatului.

Camera copiilor comunică printr-o a treia ușă secretă cu apartamentul Imperial, amenajat pentru vizita neonorată a împăratului Franz Josef I.

Suntem invitați să vizităm și sala de teatru, cu o capacitate totală de 60 de locuri și dotată cu o lojă regală. Regele ne menționează faptul  că a fost construită in stilul Ludovic al XIV-lea.

Mai departe, suntem poftiți în salonul turcesc pentru a servi o cafea și a admira colecția de vase turcești și persane în alamă.

Astfel, vizita noastră se încheie, cu promisiunea regelui că vom mai fi invitați și altă dată, și ne continuăm drumul înapoi spre parcul central, dar nu înainte de a mai admira o dată frumusețea castelului Peleș.

Castelul Peleș, Sinaia – foto realizate de Iulia Volintiru

   f

Articol realizat de Iulia Volintiru

Articol realizat în cadrul Proiectului Tineri Jurnaliști Online, proiect cofinanțat de Ministerul Tineretului și Sportului