Sardinia se află în topul destinațiilor turistice pentru marea cu apă cristalină de un albastru-turcoaz, plajele cu nisip alb și natura sălbatică. La toate acestea se adaugă moștenirea unei civilizații străvechi, care atrage turiști din întreaga lume prin unicitatea construcției de tip Nuraghe și rezistența sa de-a lungul istoriei.

Su Nuraxi (în italiană: Nuraghi) este termenul din limba sardă care definește un complex arheologic alcătuit din roci de bazalt, aparținând epocii preistorice. Tipul de structură arhitecturală Nuraghe este unic în lume și se regăsește pe întreg teritoriul Sardiniei, ceea ce atestă locuirea insulei din Marea Mediterană din cele mai vechi timpuri.

Situl arheologic este situat în zona central-sudică a insulei, în Parco della Giara, lângă localitatea Barumini, și a fost descoperit de renumitul arheolog Giovanni Lilliu în 1949. Excavațiile s-au întins pe o perioadă de peste 20 de ani și au adus la suprafață detalii importante despre civilizația nuragică din Epoca de Bronz, făuritoarea acestui complex megalitic care datează dn secolul 15 î.Hr.

Particularitatea sitului arheologic Su Nuraxi di Barumini constă în modalitatea de îmbinare a rocilor de bazalt, fără folosirea vreunui liant anume. Încă nu se cunoaște modalitatea exactă prin care exponenții civilizației preistorice nuragice au reușit să construiască o structură atât de complexă de așezări defensive și administrative, care au rezistat atât de bine în timp.

Funcția inițială a acestui tip de așezare era cea defensivă: un turn principal (care ar fi avut aproximativ 19m înălțime și 2 etaje, din care astăzi a rămas doar partea de la nivelul solului) înconjurat de alte patru turnuri dispuse în cerc, unite prin ziduri de piatră de bazalt. Turnurile au o arhitectură aparte, asemănătoare unor stupi de albine. Ulterior au fost construite alte 7 turnuri mai mici în jurul acestei structuri defensive, dispuse sub forma unui hexagon. Câteva secole mai târziu au fost ridicate colibe și alte edificii administrative și religioase, dezvoltându-se astfel o așezare cu o viață economică, socială, culturală și politică activă, a cărei continuitate se întinde până la cucerirea romană a Sardiniei (secolul 3 î.Hr.).

Zona arheologică Su Nuraxi di Barumini a fost înscrisă în Patrimoniul Mondial UNESCO în 1997 și reprezintă cel mai important monument arhitectural preistoric al Sardiniei. Complexul poate fi vizitat doar în tur ghidat, în fiecare zi din an.


Referințe:

  1. http://www.nuraghi.org/ – Su Nuraxi di Barumini
  2. http://whc.unesco.org/en/list/833 – World Heritage Centre UNESCO – Su Nuraxi di Barumini

Articol realizat de Andreia Chicoș.