Libida (sau Ibida după alte surse) este un oraș antic roman, care se găsește nu în Italia sau cine știe unde aiurea ci în ciuda numelui exotic chiar în Romania, undeva în podișul Babadag, în Dobrogea. Cetatea este necunoscută turiștilor românilorși străini, chiar și istoricii pot fi încurcați cu întrebarea unde se găsește această cetate romană.

Aflată la câțiva kilometri distanță de Babadag în direcția Slava Rusă într-un peisaj ce pare netulburat de trecerea timpului și care îmbină frumusețea naturală cu imagina patriarhală a satelor, cetatea pare ascunsă în cea mai mare parte, pentru că săpăturile au scos la iveală doar o mică parte din marele oraș ce a dăinuit odinioară aici. Totuși te va răsplăti imediat cu cele mai frumoase ziduri romane pe care le-ai văzut până acum.

Cetatea-Libida-Tulcea

Libida, scurtă istorie a unei istorii mărețe

Libida a fost la un moment dat cea mai întinsă cetate romano-bizantină din Dobrogea, din teritoriul ei făcând parte și alte câteva sate sau așezari, unele regăsite până în zilele noastre: Vicus Novus, o comunitate de veterani și cetățeni romani, Vicus Petra, satul cu cea mai evoluata organizare internă din Dobrogea și înca 3 așezări – Topolog, Turda și Closca.

Așezată la poalele munților Pricopanului, cetatea era strategic așezată pentru pentru a proteja comunitățile ce se ocupau cu pășunatul, viticultura și albinăritul.

081 Cetatea (L)Ibida, Slava Rusa, Slava Cercheza, Tulcea

În Libida s-au descoperit inscripții cu nume indigene și romane – cetățeni romani civili și veterani. Cu siguranță în primii ani ai creștinismului aici s-a dezvoltat un important centru monahal creștin timpuriu. Calugări sciti s-au stabilit aici într-unul dintre primele complexe monahale ale acestei zone. În zile noastre din păcate, 1600 de ani mai tarziu, acest complex monahal, abia descoperit, a fost distrus cu buldozerul de niște oameni care au considerat că terasarea zonei, la dorințele unui investitor este mai importantă decât istoria acestor meleaguri. Se pare că astfel, fără prea mare vâlvă, ar fi fost distrus cel mai vechi complex monahal de pe teritoriul țării noastre, datând din secolul al IV-lea. El făcea parte dintr-o zona arheologică mai amplă, cuprinzând vestigii din mai multe perioade istorice: paleolitic, eneolitic, prima epocă a fierului, epocile romană, romano-bizantină și medievală. Tragedia s-a întâmplat în vara anului 2007.

Cetatea Libida se întinde pe aprox. 24 de hectare și a fost descoperită abia în 1988, deși ruinele ei se afla la doar 50 de metri de casele din satul Slava Rusă.

Cetatea Libida este unul din cele mai misterioase situri arheologice din Dobrogea. În anul 2001 a fost descoperita în incinta “metropolei” calea de acces și de aparare pentru cetate, ansamblul Porții de Vest. Din minunata metropolă care era odata Cetatea Libida din Tulcea, ce adapostea aproximativ 10000 de locuitori, acum a ramas in urma doar o mare de ruine.