Întoarceți-vă în timp admirând minunatele nuanțe de albastru ale frescelor, frumusețea peisajului rural și ascultând cântările călugărilor.

Cu zidurile lor exterioare ce parcă prind viață prin frescele înfățișând scene biblice și evenimente istorice, mânăstirile pictate din Bucovina, în nord-estul României, par rupte din paginile unui manuscris miniat în dimensiunie rurală. În regiune sunt circa 15 mânăstiri, dar cele mai vizitate sunt Voroneț, Humor, Moldovița și Sucevița.

Călătorii sunt atrași de măiestria artistică a frescelor care acoperă atât zidurile exterioare, cât și pe cele interioare cu o mulțime de imagini ce par însuflețite. Construcțiile în sine sunt la fel de frumoase și se ridică într-un peisaj rural puțin umblat. Voroneț este, probabil, cea mai spectaculoasă dintre toate; datorită calității frescelor ce o acoperă este adesea supranumită Capela Sixtină a Estului.

Sucevița se înalță într-un peisaj spectaculos și este protejată de un zid de apărare, Moldovița este amplasată într-un loc mai izolat și liniștit și este mai mică, în timp ce Humor are un interior superb. Aceste comori ecleziastice, incluse pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO, datează în majoritate din secolul XVI și au fost construite pentru a consolida puterea Moldovei în această zonă, dar și pentru a uni populația – frescele urmau să slujească drept sursă de inspirație pentru populația ortodoxă analfabetă care lupta împotriva turcilor otomani în permanentă expansiune.

Astăzi, mânăstirile sunt lăcașuri de cult ortodoxe funcționale, în care se țin slujbe de câteva ori pe zi, și dețin un rol important în comunitate. Sunt și un punct de atracție pentru pelerini, de Paște și în alte zile de sărbătoare.

Puteți merge oricând, dar din aprilie până în octombrie clima este mai blândă și vă puteți bucura de priveliști frumoase

Pentru acest traseu rezervați-vă cel puțin trei zile pentru a vizita cât mai mult. În această zonă a României, transportul public este redus, așa că, dacă nu mergeți într-o excursie organizată, nu puteți vedea toate mânăstirile decât cu mașina. În cazul în care călătoriți pe cont propriu, înnoptați la Gura Humorului, foarte aproape de Voroneț și Humor, sau, pentru o ședere mai confortabilă, stați în Suceava – cel mai mare oraș din zonă. Se organizează și tururi de o săptămână, pe jos.

Informații utile

Mânăstirile sunt deschise între anumite ore, de obicei de la 8 la 20, iar slujbele se țin de patru ori pe zi, deși nu veți fi refuzat dacă veți dori să vizitați mânăstirea. Toate mânăstirile au taxe de intrare. Îmbrăcați-vă corespunzător – bărbații nu au voie să poarte pantaloni scurți, iar femeile trebuie să-și acopere capul.

Principalele atracții

Admirați culorile vii și desăvârșirea artistică a frescelor de la Voroneț, în special Judecata de Apoi. Nuanța specifică de albastru a frescelor se datorează folosirii de lapis lazuli.

Admirați frescele exterioare ale Suceviței, în special Scara raiului. Acestea sunt protejate de intemperii prin cornișe gigantice.

La Sucevița, puteți vizita și un muzeu cu o colecție impresionantă de obiecte bisericești din argint, cărți și manuscrise cu anluminuri.

Minunata frescă Arborele lui Ieseu, de la Moldovița, a fost comparată cu un „pergament înmuiat în naunțe de albastru”.

Plimbați-vă prin peisajul splendid cu păduri de fag și dealuri între Humor și Sucevița sau între Sucevița și Moldovița.

Vizitați una ditnre mânăstiri într-o zi de sărbătoare, când pelerinii și localnicii se adună să ia parte la festivități.