Un oraş italian din epoca de piatră, locuit continuu încă de atunci, atrage turişti dornici să vadă cu propriii ochi cum se trăia în urmă cu 9.000 de ani.

Sassi di Matera, despre care se crede că este cel mai vechi oraş-peşteră din lume locuit continuu, datează din urmă cu 9.000 de ani şi se situează în partea de sud a Italiei. Sassi, zonă protejată de Unesco, face parte din oraşul Matera, şi a fost încrustat în roca canionului sub formă de turn care a fost format de un râu de mari dimensiuni.

Zona care impresionează prin labirinturi şi scări de piatră, peşteri şi biserici din epoca de piatră, atrage vizitatori din toate colţurile lumii.

 Sassi di Matera 1

Semănând leit cu aşezămintele din desenele animate The Flintstones (Familia Flintstone), Sassi di Matera se prezintă sub forma unui mix de refugii din piatră care se încadrează perfect în peisaj, dar în spatele locuinţelor pitoreşti sunt poveşti despre viaţa grea dusă pe aceste meleaguri. Până la sfârşitul secolului al XX-lea, oamenii care trăiau acolo nu aveau acces la apă curentă, aceştia lovindu-se şi de o lipsă de electricitate şi de facilităţi adecvate pentru deşeuri.

De-a lungul timpului, noi peşteri au fost săpate pentru a adăposti populaţia crescândă, dar locuitorii aveau nevoie disperată de provizii de bază, în zonă neexistând magazine. Familiile trăiau printre animalele lor, se hrăneau simplu şi se îmbolnăveau de tot felul de boli, malaria reprezentând o ameninţare majoră.

matera-piazza-san-pietro-caveoso-beb

După cel de-al doilea război mondial, rezidenţii peşterilor au fost mutaţi în locuinţe mai moderne, în oraşul Matera, situat pe stâncă. În timp ce multe dintre camere sunt acum abandonate şi uitate, proiectele în ceea ce priveşte aşezarea au fost îmbunătăţite de Unesco, ce a declarat zona patrimoniu mondial în anul 1993. Mai multe peşteri au fost transformate în case primitoare şi confortabile, hoteluri sau în restaurante.

Citește și

Craco, orașul fantomă cu priză la cineaști și turiști