Platoul Meledic este o arie protejată de interes național ce corespunde categoriei a IV-a IUCN (rezervație naturală mixtă geologică, speologică, botanică și zoologică) situată în județul Buzău.

Relieful platoului este destul de variat:

• Se remarcă blocuri de sare îngropate în argilă și marne sărăturoase, pe care s-au dezvoltat lapiezuri și ravene.

• Versanții platoului Meledic au canioane adânci de 5-6 m cu lățimi de 0,5 – 3 m și rupturi de pantă de 2 m.

• Numeroase depresiuni ovale sau rotunde acoperite de apă, mlăștinoase sau uscate, reprezintă doline simple sau îngemanate, extrem de largi și cu versanți abrupți ce s-au format în condițiile în care sarea se află la adâncime mai mare.

• Prin îngemănarea dolinelor au apărut uvale în care s-au cantonat lacuri carstice , cele mai reprezentative fiind Lacul Mare și Lacul Castelului. Formarea lor a trecut prin mai multe faze: infiltrarea apei prin brecia sării, scufundarea platoului cu fundul lacului și stabilirea legăturii cu rețeaua hidrografică, datorită precipitațiilor a avut loc transport de material aluvionar, care a impermeabilizat fundul lacului și a întrerupt legătura cu masivul de sare, aportul din pluvial și lipsa contactului cu masivul de sare (pe care s-a format aceste lacuri) a determinat îndulcirea apei și implicit schimbarea vegetației.

• Peșterile (endocarste saline) constituie un un ansamblu complex ce reunește 47 mari cavități, dintre care majoritatea în platoul Meledic și aproxiamtiv un sfert în bazinul Jgheabului.

Pe platoul meledic se află şi pestera “6S Meledic”, ce a obținut în 1980 recordul mondial ca cea mai lungă peșteră în sare. Aceasta fiind întrecută în 1983 de peștera ICRC (MALHAM) din Israel şi trecând pe locul al doilea în lume ca lungime.

Pe lângă platou, în judeţul Buzău se mai găsesc și alte atracţii turistice importante : vulcani noroioşi, mănăstiri, cascade, lacuri, peşteri, staţiuni balneare și multe altele.