Citind epopeea antică Odiseea, rămâi fascinat de lumea pe care Homer ţi-o aşterne. Întâmplările eroului antic Ulise în drumul spre scumpa sa patrie, Ithaca, par nesfârşite şi nu îţi poţi închipui unde s-au petrecut toate acestea. Totuşi dacă vă place soarele şi marea un traseu pe urmele miturilor antice greceşti este o călătorie de vis.

Drumul lui Uliese spre casă, după asediul Troiei, aşa cum este relatat în epopeea lui Homer, Odiseea, este într-adevăr o legendă. Nici unul dintre locurile unde a poposit eroul grec nu poate fi identificat cu siguranţă. În schimb azi cunoaştem unde a început şi unde s-a sfârşit cu exactitate călătoria şi este interesant să ghiceşti care sunt insulele fabuloase vizitate probabil de Ulise. După ce a părăsit Troia, Ulise a urmat un drum haotic înapoi spre casă şerpuind printre insulele greceşti. S-ar putea spune oare că insula lestrigonilor, uriaşii care azvârleau cu stânci în corăbiile care treceau prin apropiere, să fie chiar frumoasa insulă Santorini, al cărei vulcan mai putea încă erupe în vremea lui Ulise?

Odyssey

Conform legendelor locale, minuscula insulă Gavdos, din largul coastei sudice a Cretei, ar fi fost insula vrăjitoarei Circe. Este posibil ca insula stâncoasă Kithira, cu falezele abrupte, aflată între Creta şi Capul Tenaron, să fi fost casa sirenelor. Aceasta se afla pe drumul lui Ulise, în apropierea extremităţii sudice a Peloponesului. Locuitorii din Corfu susţin că stânca în formă de corabie, din faţa portului insulei, este chiar epava pietrificată a corabiei lui Ulise, aşa că este posibil ca Faecia, ţinutul regelui Alcinoos, să fi fost Corfu. După ce i-a asculatat povestea, Alcinoos i-a dăruit lui Ulise o corabie care să-l poarte în Ithaca.

Pentru un astfel de traseu perioada cea mai bună ar fi din aprilie până în octombrie. Bine ar fi să vă rezervaţi nu tot atât timp cât a avut nevoie Ulise, ci doar vreo 3 săptămâni.

Singura modalitate autentică de a urmări itinerarul descris în Odiseea lui Homer este de a închiria un iaht. Totuşi există şi variante mai low-cost. Puteţi ajunge la Troia cu autobuzul din Istanbul. Apoi cu vaporul de la Ayvalik la Lesbos. De aici tot cu vaporul puteţi ajunge în Creta. Între Chora Sfakion, de pe coasta sudica a Cretei, şi micuţa insulă Gavdos sunt curse de vapoare. Feriboturile asigură legătura dintre Kastelişi Kithira şi Githioo, aflat ăn sudul penisulei greceşti. De aici se poate lua  autobuzul către Patras, unde un alt feribot vă va duce în patria lui Ulise, Ithaca.

Puteţi să vă rezervaţi câteva zile de odihnă în Corfu, unde la adăpostul unor umbreluţe de la o cafenea vă puteţi odihni după asemenea drumeţii. Nu uitaţi crema de soare! Încă de la începutul lunii mai soarele străluceşte cu putere, iar temperaturile sunt destul de ridicate.

Ar fi bine să nu rataţi…

Când ajungeţi acasă la Hector şi Paris, în Troia, punctele de atracţie sunt vechii tumuli. Aşezată în strâmtoarea Dardanele, antica Troia îşi trăgea bogăţia chiar din această poziţie cheie pe care o avea în regiune.

Vizitaţi Muzeul de Arheologie din Mytilini, de pe insula Lesbos, prădată de Ulise. În satul Agiassos, de la poalele muntelui venerat de greci, Olimp, ai impresia că pentru o clipă eşti contemporan cu cel pe urmele căruia ai pornit. Viaţa tradiţională a zonei este neschimbată de secole.

Gustaţi din bucatele tradiţionale greceşti în unul din restaurantele pescăreşti de pe faleza portului Githio, faleză de unde, legenda spune, că Paris şi Elena s-au îmbarcat să fugă spre Troia. Acesta ar fi fost motivul pentru care s-ar fi declanşat războiul troian.

Relaxaţi-vă în Vathi, capitala Ithacăi, sau exploraţi unele dintre excelentele trasee de drumeţie de pe insulă.