Omis este orașul care le are pe toate… munte, plaje superbe, râuri, monumente istorice, oameni cumsecade și bineînțeles… mâncare foarte bună. Orașelul din Croația este situat pe malul râului Cetina, între Split și Makarska, pe Coasta Dalmației

Omis văzut din Cetatea Mirabella

 

Omis este înconjurat în nord de munți, iar în sud de Marea Adriatică, cu plaje superbe formate de nisipul adus de râul Cetina la vărsarea în mare. Dacă nu vi se pare suficient munte și mare la un loc, există și alte variante: puteți admira portul sau străbate străduțele ce duc spre biserici vechi sau cetăți, de unde se vede și mai bine mai bine frumusețea orașului. În OMIS nu s-a omis nimic, așa că e o destinație ideală pentru o vacanță în care relaxarea se îmbină cu explorarea (cu atât mai mult cu cât există povești cu pirați…).

Portul Omis

Am ajuns în oraș cu mașina, după un circuit care a pornit din București spre Croația, trecând prin Zagreb și Zadar, mergând apoi pe Coasta Dalmată pentru a admira alte orașe și plaje (Split, Trogir, insula Brac) până când am poposit în sfârșit și în frumosul Omis. Am aflat ullterior că se poate ajunge aici și din Split cu autobuzul, în 30 de minute.

Croația e o țară cu peisaje minunate, așa că e recomandat să o includeți pe lista lui „de văzut” cât mai curând. Pe lângă asta, drumurile sunt excelente și prețurile acceptabile, comparativ cu alte orașe europene. Fix ca Omis, le are pe toate, așa că a fost greu să alegem să rămânem într-un loc mai mult de câteva zile.

 

Am petrecut o singură zi de vacanță în Omis, dar cu sens și amintiri cât să vrem să ne reîntoarcem oricând. E uluitor să găsești un loc în care să nu știi ce să alegi să admiri mai întâi. Dar chiar și așa, am găsit o variantă ca să le „prindem” pe toate la un loc, de sus, din Cetatea Mirabella, cunoscută și ca Peovica.

Râul Cetina

Am ajuns la Mirabella, după ce am vizitat plaja și portul, pornind încet pe scările din centrul vechi al orașului, și tot mai sus timp de aproximativ 20-30 de minute. Timpul a fost… relativ, pentru că în realitate au fost multe opriri pentru a admira priveliștea: dintr-o parte marea perfect albastră, de cealaltă parte râul cu apă verde și munții stâncoși. În sus, se zărea cetatea, care avea să ne ofere tabloul cel mai spectaculos.

Marea Adriatică și orașul Omis, văzute din Cetatea Mirabella

Mirabella sau Peovica, este o cetate romană construită la începutul secolului al 13-lea, pe o fundație ce  datează din timpul împăratului bizantin Basilius (867-886). Locul preferat de retragere al piraților datorită poziționării râului Cetina, Peovica este situată pe o stâncă deasupra orașului, pe dealurile abrupte ale Muntelui Biokovo.

Vedere de pe o fereastră din Cetatea Mirabella

Se spune că în 1537, în timpul unui atac al turcilor, aceștia au fost induși în eroare de ecourile strigătelor apărătorilor din Omis. Turcii au supraestimat numărul celor cu care aveau să lupte (datorită sunetelor amplificate de turnuri și râu) și s-au retras, iar astfel  Omisul a fost protejat.

Taxa pentru a intra putea urca în cetate este de 20 kuna, adică  mai puțin de 13 lei, pentru o panoramă de neprețuit.

Alte obiective despre care am aflat și citit ulterior, și pe care cu siguranță nu le vom rata data viitoare:

  • Cetatea Starigrad (Fortica)
  • Cetatea Visuc
  • Cetatea Zadvarje

Omis ne-a cucerit și cu istoria și poveștile sale, și cu priveliștea pe care ne-a oferit-o. Dacă ajungeți în Croația, Omis e musai de văzut… de sus, din cetatea Mirabella.

 

 

Articol realizat de Olivia Pantazică

Articol realizat în cadrul Proiectului Tineri Jurnaliști Online, proiect cofinanțat de Ministerul Tineretului și Sportului