Ce vor putea vedea vizitatorii

Zilele trecute, reprezentanţii muzeului au anunţat că vor organiza prima expoziţie internaţională, numită „Nu cu mult timp în urmă. Nu foarte departe“, care va cuprinde mai mult de 1.150 de artefacte originale. Potrivit ziarului „The New York Times“, expoziţia are ca scop atât iniţierea unor dezbateri care să atragă atenţia asupra creşterii antisemitismului în Europa, dar şi pentru a aduce la cunoştinţă generaţiilor mai tinere istoria Holocaustului.

Într-un comunicat de presă, directorul muzeului de la Auschwitz, Piotr MA Cywiński, afirma: „Nimic nu poate înlocui o vizită în locul unde a avut loc cea mai mare crimă a secolului al XX-lea, dar această expoziţie, pe care oameni din multe ţări vor avea ocazia s-o vadă, poate deveni un mare strigăt de avertizare împotriva unui viitor construit pe ură, rasism, antisemitism şi dispreţ fără margini pentru o altă fiinţă umană“.

Pereche de ochelari aparţinând unei victime de la Auschwitz Fotografii:  Muzeul Auschwitz 

Catarama de la cureaua unei membru SS 

Baracă de la Auschwitz III-Monowitz

Cutiuţă din lemn făcută de Bronisław Czech în timpul detenţiei sale la Auschwitz

Expoziţia va fi inaugurată prima dată la Madrid, anul acesta

Expoziţia va conţine artefacte din colecţia muzeului, precum şi obiecte împrumutate de la instituţii internaţionale de renume, ca Muzeul Memorial al Holocaustului din Washington DC (SUA) şi Yad Vashem  Autoritatea pentru amintirea eroilor şi martirilor Holocaustului din Ierusalim. Vor fi expuse bărăci, o maşină de transport de marfă, folosită pentru a-i deporta pe evrei în lagăr, dar şi obiecte de la supravieţuitori. Una dintre lucrurile personale e, de pildă, pătura lui Siegfried Fedrid, supravieţuitor al Holocaustului, care i-a ţinut de cald cât timp a fost la lagărul nazist de la Dachau. Fedrid spune că o singură pătură era suficientă pentru a-l încălzi pe el şi pe alţi cinci deţinuţi.

Un alt scop al acestei expoziţii, mai spun oficialii muzeului, e ca ea să ajungă la acei oameni care poate n-ar avea niciodată şansa să viziteze Auschwitz. Lansarea va avea loc, anul acesta, în decembrie, la Madrid, urmând ca în următorii şapte ani „să călătorească“ în şapte oraşe europene şi alte şapte oraşe din America de Nord.

Articol realizat în cadrul Proiectului Tineri Jurnaliști Online, proiect cofinanțat de Ministerul Tineretului și Sportului