Cunoscut şi sub numele de Oraşul Luminilor, Parisul are şi o parte întunecată ce constă într-o reţea de tuneluri subterane, create la sfârşitul secolului al XVIII-lea. Catacombele Parisului sau Catacombes de Paris resprezinta un faimos osuar subteran, amplasat sub capitala Franţei. Galeriile de oase structurate pe trei nivele se întind pe o distanţă de circa 300 de km pe dedesubtul întregului oraş, dar numai o mică parte este disponibilă spre vizitare publicului larg.

Când lumea se plimbă pe marile bulevarde pariziene şi admiră superba arhitectură realizată în timpul lui Napoleon al III-lea, de exemplu, nu-şi imaginează că întregul Paris este construit pe un labirint de galerii al fostelor cariere de piatră. Extracţia de piatră s-a făcut aici încă de pe vremea Imperiului Roman şi a continuat pe toată durata Evului Mediu. Problema subsolului găunos şi a numeroaselor surpări ale galeriilor părăsite fapt ce antrena totodată şi clădirile de deasupra a dus ca în anul 1777 regele să creeze un Serviciu al carierelor, cu scopul de a consolida subsolul parizian. Câtiva ani mai târziu în 1785 edilii oraşului mai aveau o problemă cea a \”Cimitirul Inocenţilor\”, care a fost folosit timp de aproape zece secole şi care  devenise un focar de infecţie pentru toţi locuitorii din apropiere. După mai multe plângeri, Consiliul de Stat a decis, în 1785, închiderea şi evacuarea cimitirului, fapt ce a dus la prima mutare a unor oseminte în catacombe. Exemplul a fost urmat şi în alte situaţii. Astfel, osemintele a milioane de parizieni au fost trasferate în catacombele subterane din capitala franceză, în perioada 1786 – 1788, dar până în 1814 în acest loc au fost aduse şi osemintele din alte cimitire pariziene, în prezent aici aflându-se rămăşiţele a peste 6 milioane de parizieni.

În plus evenimentele tulburi de la sfârşitul secolului al XVIII-lea şi începutul secolului XIX care s-au soldat cu pierderea a multor vieti omeneşti şi-au găsit în catacombele Parisului un loc în care să-şi pună deopotrivă criminalii şi eroii. Fenomenul s-a accelerat o dată cu marile operaţiuni de modernizare ale baronului Haussman, edilul lui Napolen al III-lea: o dată cu trasarea noilor bulevarde, numeroase cimitire au trebuit să fie desfiinţate şi transferate. Aşa s-au adunat treptat 6 milioane de morţi în catacombele din arondismentul al XIV-lea, la 20 de metri sub pământ, într-un loc unic prin misterul şi scenografia sa.

Catacombele au atras privirile curioşilor încă de când au fost create. Intrarea în osuar este cu adevărat impozantă printr-o poartă încadrată de doi piloni ornaţi cu figuri geometrice, pe frontonul căreia figurează următoarea inscripţie: \”Opreşte-te, aici este imperiul morţii\”. Accesul în galerii se face prin intermediul unui puţ dotat cu scări, traseul de 20 de metri oferindu-ţi timpul necesar pentru a te obişnui cu întunericul şi temperatura de circa 10 grade. O galerie din secolul al XVIII-lea conduce la un nivel inferior, unde accesul vizitatorilor a fost interzis din 1995 până în 2006, când au fost efectuate lucrări de renovare. Galeriile de oase sunt structurate pe trei nivele şi se întind pe o suprafaţă de aproximativ 300 de kilometri, dar numai o mică parte, de aproximativ 1,5 km, poate fi vizitată de curioşi.

Iniţial oasele au fost aruncate pur şi simplu, însă când s-a văzut interesul pentru ele au fost situvuite astfel încât într-un mod la fel de înfricoşător – sunt ziduri întregi de cranii sau tibii care se întind într-un labirint gigant. Tot acest traseu este presărat cu citate extrase fie din Biblie, fie din scrierile unor mari poeţi şi filozofi. Unele din aceste citate capătă o enormă forţă sugestivă în acest context, răsunând cu putere în mintea vizitatorilor. Poate de aceea după o vizită în subterean, primul instinct este de a te opri la terasă pentru a savura din micile plăceri ale vieţii pe care Parisul ţi le oferă la tot pasul . În fiecare an, catacombele din Paris sunt vizitate de peste 250.000 de turişti. În septembrie 2009 ele au fost vandalizate, oasele fiind împrăştiate de-a lungul traseului accesibil publicului. Muzeul a fost închis atunci pentru aproape doi ani, însă azi poate fi vizitat.

Preţul unui bilet întreg este de 8 Euro, iar unul redus este de 4. Copii sub 13 ani au accesul gratuit. Vizitarea se face de Marţi până Duminică între ore 10-17. Aşadar dacă vreţi să trăiţi momente unice puteţi veni şi în Catacombele Parisului