Fiecare călător privește prin ochii sufletului locurile văzute. De aceea, fiecare experiența este pur subiectiva. Pentru mine, New York-ul a fost orașul care m-a învățat ce înseamnă uimirea, prietenia dintre oameni și  grandoarea, precum și diversitatea culturală prezentă peste tot. Pentru alții, NY este Trump, Times Square si aglomerație.

Primul cartier vizitat a fost Brooklyn unde am și stat în casa unui chitarist care repeta în studioul de sub hostelul său. Hostel e totuși mult spus, era mai degraba o parte a casei sale. Shel avea o pălărie de cowboy sub care-și ascundea părul afro style, câteva pene ca accesorii  și o atitudine care, împreuna cu decorul casei sale m-a făcut sa regret că nu am spus nimanui unde merg exact. Dar apogeul stării de teama a fost atins când am ajuns in living room-ul murdar unde stătea la masa un tip care bea dintr-o cană ciudată și părea puțin fumat. Avea si un tatuaj cu note muzicale, dar detaliul acesta mi-a scapat prima data și l-am asociat imediat cu  un personaj dintr-un film cu droguri, probabil  Narcos. Împreuna cu Shel, au creat cuplul fantastic. Aparent era colegul meu de cameră, Fito, care bea mate, un ceai care are un gust oribil, zic eu. Fito din Argentina era saxofonist și venise in NY să învețe și să ii asculte pe marii maeștrii. Acum pot spune că datorită lui Fito am văzut orașul din altă perspectivă, una care m-a condus seara prin localuri cu muzică faină și artiști de pretutindeni.

Prima zi am colindat cu Fito si Bryan, noul meu prieten din Brooklyn, iar singura exclamație pe care am putut să o fac a fost „Wow, e exact ca în filme !”. Străzile, oamenii prietenoși, tot. În acea zonă erau preponderent de culoare sau evrei  care semănau  cu niște rabini grăbiți. Prin urmare străinii erau ușor de reperat.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Brooklyn este totuși un cartier unde poți găsi totul ieftin, inclusiv mâncare, asta dacă nu ți-e teamă să încerci localuri care arată nu prea avizate, dar în care sigur te împrietenești cu chelnerul care e din alt colț al lumii și care e gata să te interogheze, dar și să-ți dea sfaturi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Și metroul, care este plin de surprinze. În afară de stațiile colorate, și  muzica e diferită. Am ascultat de la jazz la saxofon, la coveruri precum Crazy și trebuie să menționez că erau atât de reușite încât preferam să „pierd” câteva metrouri.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ca să trecem la subiect, adică ce am vizitat efectiv, o să încep cu Brooklyn Bridge, unde e musai să prinzi apusul ca să rămâi cu gura căscată. E o experiență pe care o să o împarți cu mulțimea venită cu același scop. Și dacă tot vei ajunge în zonă nu rata cafeneaua Brooklyn Roasting Company, aproape de pod , cu o cafea cu o aromă magică și amenajată cam așa:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

@Photo by Lien Baert

Și dacă vă întrebați cine e Lien, vă pot spune că este prietena mea din Belgia pe care am cunoscut-o la hostel și care face poze minunate.

Și, în final, renumitul Brooklyn Bridge:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Neapărat în New York să căutați un sky bar sau un hotel cu sky bar având în vedere că este orașul zgârie norilor. Noi am umblat vreo doua ore până să găsim unul și îmi cam și pierdusem speranța, dar cu puțină documentare înainte, sportul nu este necesar. După ce întrebat peste tot, am ajuns la  bar-ul din imagine care m-a făcut să regret că voiam să renunț.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Next, muzeele din NY. Din păcate nu am vizitat decât Metropolitan Museum of Art. Dacă nu era Bryan, nu știam că se poate dona o sumă dacă ești student. Detaliile despre MOMA se pot vizualiza pe site-ul lor. Este un muzeu impresionant, cu o multitudine de categorii, de la mumiile  Egiptului Antic la picturi impresioniste.

Fiind atât de diversificat , aveți nevoie de minim 2 h pentru a-l vizita. Aș fi vrut să mai văd MOMA și New York Public Library, dar nu am avut destul timp. De aceea trebuie să revin, neapărat! Voi să nu faceți ca mine și să rămâneți măcar 5 zile.

Lângă muzeu este Central Park, oaza de liniște a New York-ului, unde m-am plimbat preț de o zi și unde l-am ascultat pe Fito și un saxofonist din Rusia cântând.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cred că îl puteți asculta și acum în Central Park, încânta vizitatorii de peste 20 de ani.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Parcul este plin de  vietăți, de la păsări la veverițe  care nu se mai sfiesc de oameni.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Times Square nu este chiar locul potrivit dacă te simți agorafob și dacă reclamele te cam irită. În schimb, poți verifica dacă într-adevăr e ca la TV timp de câteva minute, limita de toleranță.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pentru iubitorii de plimbări cu vaporul/ ferry-boat-ul, o veste bună, The Staten Island Ferry vă poate aduce mai aproape de Statuia Libertății și este un serviciu gratuit. Trebuiesc avute în vedere orele curselor care se pot afla aici, precum și adresa și alte detalii. Le puteți găsi la următoarea adresă :  http://www.siferry.com/schedules.html

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

@ Photo by Lien Baert

Chinatown, o alta zonă pentru aventuroși, plină de culoare și forfotă. Am mers in Chinatown special pentru dumplings, dar si mooncake-ul a meritat deplasarea, deși este o zonă mai săracă a orașului și asta se vede. Culorile vii, forfota, dragonii și ochii migdalati m-au făcut să mă simt ca în Lost in Translations.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

@Photo by Lien Baert

Alte locuri  pe care le-am văzut și vi le recomand   ar fi : Manhattan și cluburile cu concerte de toate tipurile, Wall Street ca să simțiți aerul de business și tot ce vă mai surâde.

La final de articol, vă sfătuiesc să vă planificați eficient timpul, nu ca mine, pentru  a nu vă lăsa duși de val și a rata locuri. Cel mai important lucru este, însă, să vă faceți prieteni  care să vă marcheze și înfrumusețeze experiența.

 

Articol redactat de Mihaela Cățeluș