Primarul general al Bucureștiului, Gabriela Firea, va propune Consiliului General al Municipiului București ca Piața Victoriei să poarte numele Regelui Mihai.

“A plecat dintre noi, dar spiritul Regelui Mihai va fi în continuare far călăuzitor și reper moral pentru generațiile ce vor urma. Dat fiind faptul că viața Regelui s-a suprapus, aproape integral, pe veacul scurs de la Marea Unire, și că toată viața a militat fără ostenire pentru unitatea românilor, voi propune Consiliului General al Municipiului București ca Piața Victoriei să-i poarte numele. Dumnezeu să Vă aibă în pază, Majestate!”, a scris Gabriela Firea, pe Facebook.

Decizia doamnei primar probabil a fost luată în emoția momentului de față, ca multe altele. Calea Victoriei este una din cele mai importante artere situată în centrul Bucureştiului, iar denumirea ei nu este una de proveniență comunistă. După ce la 8 octombrie 1878, armata română îşi face intrarea triumfală în Capitală, în urma victoriei din Războiul de Independenţă, Podul Mogoşoaiei primeşte numele de Calea Victoriei, nume păstrat până în prezent, alfel și Piața.

În perioada comunistă artera îşi păstrează numele primit în anul 1878, şi devine sursă de inspiraţie pentru regimul comunist în construirea unei noi artere (1980), atât ca nume, dar şi ca însemnătate, numită Calea Victoriei Socialismului.

Iată istoria străzii Calea Victoriei și a Pieței

Regele Mihai a încetat din viață marți, la ora 13.00, ora României, la reședința privată din Elveția. La căpătâiul Regelui a stat, până în ultima clipă, Alteța Sa Regală Principesa Maria.

Trupul neînsuflețit va fi depus în Holul de Onoare al Castelului Peleș, iar apoi, pentru două zile, în Sala Tronului, la Palatul Regal din Calea Victoriei. Slujba de înmormântare va avea loc la Catedrala Patriarhală, iar înmormântarea la Curtea de Argeș, în Noua Catedrala Arhiepiscopală și Regală. Toți cei care doresc să depună flori, jerbe sau coroane sunt invitați să o facă, începând de miercuri, la Palatul Regal din Calea Victoriei, în fața intrării principale.

Click aici pentru mai multe povesti despre Piata Victoriei