„Cafeaua – băutura preferata a lumii civilizate”, așa numea Thomas Jefferson băutura pe care mulți o adorăm dimineața. Aventura cafelei începe acum mai bine de o mie de ani in vechile păduri din nord-estul Africi, pe platoul etiopian .

Legenda spune că această licoare a fost descoperită de către pastorul de capre, Kaldi. Acesta a observat că, după ce caprele sale consumă boabe dintr-un anumit copac, devin mult mai energice. Păstorul a împărtașit descoperirea cu călugarii unei mânăstiri, astfel povestea boabelor energizante și aromate a început să se împrăștie. A fost doar o chestiune de timp pâna ce cafeaua ajunge in Peninsula Arabică (secolul XV), mai apoi în Europa (secolul XVII).

Citește și : 

Destinaţiile de top pentru a savura o ceaşcă de cafea

coffee-1009800_1920Apariția acestei negre băuturi în Europa, nu a fost lipsită de controverse. Astfel, un grup de creștini își doreau interzicerea cafelei înainte ca aceasta să devină cunoscută. Reacția înverșunată a creștinilor care afirmau că licoarea era pentru adepții satanei a ajuns și la urechile Papei Clement al VIII-lea. Dar înainte ca Papa să interzică consumul cafelei, a insistat să o guste. A fost atât de cucerit de aroma cafelei încât a decis să o binecuvânteze pentru a o face băutură creștină.

În ciuda controverselor, cafenelele apar și devin un adevarat centru social pentru cei interesați. Prima cafenea (cahvenea)  se deschide în București, la 1667.

În scurt timp, cafeaua se răspândește în întreaga lume și devine o activitate socială îndragită de tot mai mulți oameni. În zilele noastre s-au dezvoltat adevarate imperii ale cafelei, consumul de cafeacoffee-1331428_1920 a crescut vertiginos, aceasta fiind cea mai consumată băutură la nivel mondial. Fie că o găsești la colțul străzii sau în ibricul de acasă, în doze mari sau mici, cu lapte sau fără, mai dulce sau mai amară, cafeaua face parte din viața noastră, ne dă energie și ne hrănește sufletul.

Iubitorii poțiunii magice trăiesc mai mult decât un moment banal de a bea un lichid, dincolo de această deprindere, pentru cei care nu se pot trezi dimineața fără cofeină, este o adevărată artă, un simț, un sentiment. Multe iubiri de o viață, afaceri de succes sau prietenii adevărate s-au născut la o cafea. Ne gândim noi vreodată la caprele lui Kaldi?

Autor: Anghel Amalia