Situată în inima Sibiului, la 5 minute de mers pe jos de centrul istoric al orașului, Catedrala Evanghelică reprezintă locul unde pământenii își dau întânire cu cerul. Acesta este un loc simbolic al orașului pe care orice turist care ajunge aici nu ar trebui să îl rateze.

Urcarea celor 192 de trepte apropie pământeanul de tainele încă nedeslușite ale cerului, iar panorama magnifică oferită asupra orașului îți taie răsuflarea. Acolo sus, departe de zumzetul mașinilor, timpul își încetinește ritmul. Parcă a obosit și el odată cu noi.

Catedrala Evanghelică din Sibiu

Construcția catedralei a durat aproape 150 de ani

Construcția catedralei a început în anul 1371, fiind finalizată două secole mai târziu, în 1520. În ciuda restaurărilor repetate, în 2011 catedrala a intrat într-un amplu proces de consolidare, beneficiind de fonduri europene pentru reparația acoperișului.

După doi ani și jumătate în care catedrala a fost închisă pentru turiști și slujbe, în august 2014 își deschide porțile, oferind în plus un nou traseu de vizitare, amenajat în podul bisericii.

Poarta catedralei

Catedrala Evanghelică din Sibiu se numără printre cele mai impresionante catedrale gotice din România, iar în anul 2004 fiind inclusă pe lista monumentelor istorice din județul Sibiu. Aflată în Piața Huet, aproape de primăria orașului Sibiu, catedrala reprezintă un punct de reper turistic important, biserica având cel de-al doilea cel mai înalt turn cu clopot din Transilvania, după cel din Bistrița care măsoară 76 metri. În fața bisericii, păzind intrarea de ochii curioșilor, se înalță statuia episcopului Georg Daniel Teursch (1817 – 1893).

 statuia episcopului Georg Daniel Teursch

Catedrala Evanghelica

Știați că aici este … cea mai mare orgă din sud-estul Europei?

Ceasul turnului, încă funcțional datează din anul 1881, iar orga în stil baroc din interiorul bisericii este cea mai mare orgă din S-E Europei, pe perioada verii organizându-se frecvent concerte de orgă. Dacă interiorul bisericii impresionează prin bolțile arcuite și piesele de cult expuse care îmbogățesc privitorul, exteriorul ne oferă imaginea de ansamblu a orașului, identificând cu ușurință turnul Primăriei, Catedrala Mitropolitană sau Piața Mică.

Orga in stil baroc

Interiorul catedralei

Înarmează-te cu răbdare și cu un gram de curaj pentru a urca treptele din lemn ale bisericii evanghelice. Îndrăzneala îți va fi răsplătită cu un tablou simplu, dar electrizant: orașul se împletește cu natura, dinamismul cu tăcerea, oamenii cu cerul.

turnul Primariei Sibiu

Podul Minciunilor vazut de sus

Sibiul îți poartă pașii în călătoria trecutului, privind spre amintirile viitorului construite în prezent. Pentru că istoria renaște, se trăiește, se respiră, se rescrie. Și Catedrala Evanghelică scrie istorie în fiecare zi!

Catedrala Evanghelica

 

Autor: Cătălina Ciobanu