Muzeul Universităţii din Bucureşti a fost înfiinţat pe 29 Iulie 1967 şi este găzduit în aripa stângă a clădirii Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii din Bucureşti, de pe Bulevardul Mihail Kogălniceanu.

Acesta deţine un patrimoniu compus din documente şi obiecte valoroase, cu o profundă semnificaţie pentru istoricul instituţiei de învăţământ. Universitatea din București, fondată în 1864 este o universitate de stat și una dintre cele mai prestigioase instituții de învățământ superior din România.
Deşi Muzeul Universităţii din București este înghesuit într-un spaţiu de doar 130 de metri pătraţi, este bine structurat pentru a ușura accesul oamenilor.
Primul obiect vazut de oameni la începutul vizitei în muzeu este o replică a acvilei de pe frontonul vechii clădiri (fronton realizat de Karl Storck şi distrus în timpul bombardamentelor aeriene anglo-americane din aprilie 1944).


“Replica acvilei a fost făcută în momentul înfiinţării primei forme a muzeului, adică în 1967, şi este o replică făcută după imaginile de epocă păstrate. O parte dintre fragmentele acelui fronton al clădirii Universităţii se păstrează la Muzeul Storck din Bucureşti. Dar aceasta este o replică mai mică, acvila era, desigur, mult mai mare”, spune Florentina Niţu (Decanul Facultatii de Istorie)


Printre exponatele din muzeu se numără şi documente referitoare la maniera în care se predau materiile elevilor în trecut,o machetă a construcţiei Universităţii, imagini ale unor personalităţi precum Gheorghe Lazăr, Nicolae Bălcescu, documente şi obiecte ale unor persoane importante din istoria Universităţii etc.


“Avem cursuri şi notiţe luate de studenţi la diverse cursuri, la diverse facultăţi, în perioada interbelică, pentru că ne arată cum se predau până la urmă disciplinele, cum îşi luau notiţele studenţii, cum gândeau ei, cum se raportau la actul didactic. Cred că interesante sunt şi obiectele personale, pentru că avem inclusiv un cârlig de încheiat ghetele, deci elemente care trimit la moda perioadei respective. Avem ceasuri, avem şi un jilţ care a aparţinut rectorului Nicolae Iorga. Jilţul s-a păstrat în universitate, este jilţul din biroul rectorului în perioada interbelică, din perioada în care rector al universităţii a fost Nicolae Iorga”, a explicat Florentina Niţu.
Momentul înfiinţării Universităţii din Bucureşti este marcat printr-un panou dedicat lui Alexandru Ioan Cuza şi celor trei documente care au stat la baza înfiinţării facultăţilor şi apoi a Universităţii din Bucureşti.
Exista și o secţiune dedicată perioadei comuniste unde este expusă diploma de Doctor Honoris Causa acordată dictatorului Nicolae Ceauşescu în 1973, diplomă care a fost însă retrasă în decembrie 1989, printr-un act unilateral.


“Scopul a fost să ne apropiem de perioada comunistă cu detaşare, să înţelegem că este parte a istoriei noastre. Pe de o parte, am vrut să arătăm şi lucrurile bune şi lucrurile mai puţin bune. Nu spun că acordarea diplomei Doctor Honoris Causa lui Nicolae Ceauşescu a fost un lucru bun, dar face parte din istoria noastră şi trebuie să ne-o asumăm. În egală măsură, pe acel panou sunt fotografii ale profesorilor noştri la diverse conferinţe internaţionale, care arată că existam pe piaţa ştiinţifică internaţională. Este până la urmă un echilibru între lucrurile bune şi între lucrurile mai puţin bune care ni s-au întâmplat în acea perioadă”a explicat Florentina Niţu.
In muzeu sunt expuse diverse imagini de la acordarea diplomei Doctor Honoris Causa alteţei sale prinţul de Wales, acordarea aceluiaşi titlu majestăţii sale Regelui Mihai, imagini de la momentul festiv de când s-au împlinit 150 de ani de la înfiinţarea universităţii și Medalia Nihil Sine Deo primită de Universitatea din Bucureşti din partea Casei Regale.


Întreaga structură a programelor de studii a fost compatibilizată cu programul Bologna, iar în cadrul Universităţii din Bucureşti sunt 19 facultati ce oferă numeroase programe de studii la toate nivelurile şi formele de pregătire universitară, 97 de programe de licenţă, peste 200 de programe de masterat, 21 de programe de doctorat, programe de reconversie profesională şi de perfecţionare.
Universitatea din Bucureşti este a doua universitate modernă din ţara, după Universitatea din Iași.