„În această clădire se afla în anii Unirii Ţărilor Române, Hotelul Concordia, unde în noaptea de 23-24 ianuarie 1859 s-a hotărât dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza, de către fruntaşii Partidei Naţionale, ca domn al Ţării Româneşti“. Această inscripţie a putut fi citită de trecători până după anul 2010.

În acest imobil, pe vremuri hotel de lux, aflat pe strada Germană, azi Smârdan, la numărul 39 s-a hotărât şi s-a semnat actul de naştere al României moderne. În memoriile sale, Constantin Bacalbaşa îşi aminteşte astfel hotelul: “un culoar adânc cu bolţi avella, conduce la scara de lemn, plasată pe partea stângă. La etaj, holul larg distribuie uşile de acces spre camere şi apartamente. Aici se află apartamentul nr. 5, cu o cameră mare de 36 mp, în care se spune că a avut loc istorica dezbatere din noaptea de 23-24 ianuarie 1859”.

Construit în 1852, Hotelul Concordia o bijuterie a Bucureştiului. Cele 90 de camere ale hotelului, restaurantul cu ştaif, unde burghezia se desfăta cu specialităţi franţuzeşti, italiene sau germane, cafeneaua şi sala de biliard, făceau din Hotelul Concordia unul dintre cele selecte localuri ale Bucureştiului. Elita politică a acelor vremuri, mari industriaşi şi diplomaţi străini alegeau acest hotel datorită reputaţiei sale. Pentru a închiria o cameră aici se plătea de la 3 la 8 franci pe zi.

De-a lungul anilor, hotelul a fost mistuit de flăcările a două incendii devastatoare, unul în 1884 şi altul în 1901, însă de fiecare dată a fost refăcut complet.  Odată cu instaurarea regimului comunist, a început şi decăderea acestui stabiliment. Imobilul a fost trecut în administrarea ICRAL-ului, hotelul găzduind oameni din clasa muncitoare, care nu au ţinut cont de însemnătatea locului şi au intervenit după propriul plac asupra construcţiei. Nici după 1989 nu s-a reuşit refacerea hotelului.

Mai întâi, a fost câştigat în instanţă de un cetăţean străin şi ulterior vândut către o firmă privată. Hotelul, deşi este în Centrul Vechi şi turistic al Bucureştiului, se găseşte într-o stare deplorabilă. Deşi exisă promisiuni că acest imobil va fi refăcut, pentru moment singura intervenţie a constat în acoperirea faţadei cu placaje de lemn pentru protecţia trecătorilor.

Pentru a nu mai atrage privirile trecătorilor revoltați fațada a fost acoperită pe rând fie de placaje, fie de o pânză ce imită fațada originală.