Asociația SINAPTICA anunță începerea proiectului cultural „Gust și Estetică Tradiționale – GET”, realizat în parteneriat cu Consiliul Local Isverna, Mehedinţi și Facultatea de Litere a Universității din București – Departamentul Studii Culturale, și cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Proiectul se derulează între 15 mai și 15 noiembrie 2017 şi are drept scop punerea în valoarea a patrimoniului cultural tradițional din județul Mehedinți și crearea unui model de acțiune bazat pe resursele locale.

Proiectul este structurat în două mari componente. O componentă vizează arhitectura tradițională din zona de munte a județului Mehedinți. Împreună cu voluntari – arhitecți vor fi realizate mici intervenții asupra unor case tradiționale, astfel încât acestea să poată fi incluse în circuitul turistic, precum și mostre care să prezinte tehnici de lucru și materiale tradiționale folosite în construcția caselor.

În cadrul celei de-a doua componente, realizată împreună cu doctoranzi și masteranzi ai Universității București, vor fi identificate rețete din bucătăria tradițională mehedințeană, prin intermediul unei cercetări de teren. La finalul proiectului va fi disponibilă o carte de bucate cu cel puțin 30 de rețete, care va fi pusă, cu titlu gratuit, la dispoziţia pensiunilor și restaurantelor din județ.

Alăturăm acestui comunicat apelul deschis pentru participare la tabăra de arhitectură din perioada 10-20 iulie 2017. Cei interesaţi pot să-şi depună candidaturile până la 15 iunie 2017.

Recrutare voluntari pentru TABĂRĂ de ARHITECTURĂ Gust şi estetică tradiţionale”, Isverna, 10-22 iulie 2017

Când: 10-22 iulie 2017

Unde: Isverna, jud. Mehedinți – https://goo.gl/JPWJph

Participanții: 10 studenți la arhitectură, indiferent de anul de studii. Alți arhitecți pot participa dacă rămân locuri disponibile sau dacă își acoperă cheltuielile.

Organizator:  Asociația Sinaptica (www.sinaptica.ro)

Coordonator: Pîrvu Ionică, director executiv

Arhitect coordonator: arh. Mihai Manolescu

Nu se percepe taxă de participare. Organizatorii asigură cazarea, transportul și masa.

Termen de înscriere: 30 mai 2017

Înscriere: pe bază de CV şi formular la pirvu.ionica@sinaptica.ro

            Descriere

Tabăra este organizată în cadrul proiectului cultural „Gust și estetică tradiționale – GET”, implementat de Asociația Sinaptica în parteneriat cu Consiliul Local Isverna și Facultatea de Litere a Universității București și cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

Tabăra de arhitectură* se concentrează asupra arhitecturii țărănești din zona de munte a județului Mehedinți. Sunt incluse activități de documentare și de experiment practic referitoare la tehnici și materiale tradiționale utilizate in construcții: tipuri și caracteristici de lemn, aplicarea paiantei pe o construcție din bârne, realizarea de îmbinări ale bârnelor, tipuri de caracteristici de piatră, realizarea și aplicarea de mortare fără ciment, realizarea și aplicarea de izolator pe bază de lut și paie, geometrii și volumetrii în arhitectura tradițională.

* În paralel se va desfăşura şi o tabără de cercetare etnografică.

            Misiunea voluntarilor

-experimentarea de îmbinări folosind diferite esențe de lemn, realizarea de îmbinări între lemn și piatră, realizarea de zidărie din piatră, fără ciment, pregătirea și aplicarea de paiantă peste pereți din bușteni, pregătirea și aplicarea de material izolator din lut și fibre vegetale.

-repararea a două case tradiționale, realizarea de relevee și propuneri de amenajare și punere în valoare, folosind recuzita gospodărească tradițională.

-folosesc timpul pentru a se distra într-un cadru natural de o rară frumusețe.

Informații administrative

Toți participanții vor încheia un contract de voluntariat cu Asociația Sinaptica și vor primi dovada activităților realizate în timpul taberei.Cazarea și masa sunt într-o pensiune de 3 margarete, în camere de 3 sau 4 locuri, cu baie proprie. Organizatorul asigură echipament de protecție și de lucru minimal (mânuși de lucru, bluză/tricou, șapcă etc.)

Transport

Se decontează bilete de tren până la Drobeta Turnu-Severin și bilete de microbuz de la Drobeta Turnu-Severin la Isverna sau bonuri de benzină. Pentru voluntarii care vin din aceeași localitate sau localități apropiate se recomandă folosirea în comun a unui autoturism.