Graffiti-ul – formă de artă urbană cu un puternic mesaj social exprimând o multitudine de stări și păreri, având legătură directă cu împrejurările sociale și creativitatea umană

 

Fie că ești într-o vacanța sau urmează să te muți pentru o perioadă într-un oraș, graffiti-urile fac parte din cultura locului. Nu ai cum să nu observi diversitatea de forme, conținuturi și culori pe fațadele clădirilor istorice, pe gardurile care înconjoară parcurile, cutiile poștale sau coșurile de gunoi.

Vila Nova de Gaia – Portugalia, foto credit: Andreea M.G. Militaru

 

 

Te-ai gândit vreodată când a apărut fenomenul graffiti?

 

Fenomenul „graffiti” s-a confundat cu primele manifestări ale artei grafice. Semnele consemnate pe pereții peșterilor de către oamenii cavernelor sunt primele forme de exprimare ale artei grafice.

Londra – Marea Britanie, foto credit: Ciprian Plaiasu

Graffiti – termen din arheologie care desemnează o inscripție sau un desen executat fie cu pigmenți de culoare roșie, fie prin zgâriere, descoperite pe monumentele din Grecia Antică, Imperiul Roman și Civilizației Maya.

Conform dexonline sensul curent al cuvântului se referă la inscripții sau desene zgâriate pe pereți și tot ceea ce înseamnă proprietăți publice. Termenul derivă din verbul graphein – a scrie, în limba greacă preluat apoi în limba italiană rezultând verbul graffiato – zgâriat.

Lisabona – Portugalia, foto credit: Andreea M.G. Militaru

Graffiti-ul modern îşi are începuturile în anii 1960, când metroul din New York a fost acoperit cu desene şi inscripţii, realizate de artiştii găştilor de cartier.  În timp, directa legătură dintre cultura hip-hop născută în Bronx şi graffiti s-a păstrat nealterată.

În anul 1973, revista „New York” publică un articol intitulat „Parada graffiti”, semnat de Richard Goldstein, acesta fiind prima recunoașterea publică a potențialului acestor „artiști ai străzii”.

Porto – Portugalia, foto credit: Andreea M.G. Militaru

 

 

De ce graffiti?

 

Prin expunerea unor păreri și afirmații vizuale ferme despre identitate, artă, politică și altele, acest fenomen influențează atitudinea societății față de subiectele dezbătute.

Londra – Marea Britanie, foto credit: Ciprian Plaiasu

Fie că sunt personaje preluate din desene animate, istorie, filme, cărţi, caricaturi,  ori personaje originale create pe loc sau, pur şi simplu, numele artiştilor și mesaje de protest, prezentate într-un mod inedit, graffiti este o stare care ia amploare și se dezvoltă odată cu trecerea timpului.

Iași – România, foto credit: Andreea M.G. Militaru

Zonele sărace şi defavorizate ale orașelor lumii au devenit scena mesajelor politice şi sociale transpuse pe ziduri şi clădiri, dând oportunitatea de exprimare artiştilor grafferi talentaţi. Pentru creatorii acestor manifestații reprezintă un mod de exprimare a propriilor gânduri şi viziuni asupra lumii cu un impact asupra conștiinței populației, respectiv un mod de viață.

Londra – Marea Britanie, foto credit: Ciprian Plaiasu

Graffiti stradal realizat cu acceptul proprietarului clădirii (la cererea acestuia sau nu), locului în faptă poate fi recunoscut drept o lucrare de artă, cu o durată limitată de obicei. Instrumentele folosite în creație: obiecte ascuţite, markere, sprayuri, pensule, creioane, crete, cărbuni, de fapt, orice obiect care poate lăsa o urmă vizibilă ori o dâră de culoare.

Londra – Marea Britanie, foto credit: Ciprian Plaiasu

 

Graffiti în România

 

A apărut în 1990, odată cu tranziția țării spre un regim democratic și libertate de exprimare. În prezent nu există încă un echivalent românesc pentru termenul graffiti în accepțiunea modernă a cuvântului.

Iași – România, foto credit: Andreea M.G. Militaru

În anul 2011, Timișoara a găzduit în premieră pentru România, Festivalul Internațional de Graffiti fiind evenimentul premergător Festivalul Internațional de StreetArt din 2012 în aceeași locație.

București – România, foto credit: Andreea M.G. Militaru

 

Ce fac alții?

 

Când vine vorba despre practicile folosite de alte culturi, putem menționa tururile organizate în zona de est a Londrei (sau East End of London). Autoritățile locale oferă spații murale unde artiștii își pot crea și expune arta. De asemenea aceștia pot fi observați în timpul zilei cum lucrează la graffiti, deoarece sunt încurajați să-și promoveze lucrarea. Tabloul trebuie să reziste minim o săptămână, în același timp dând șansa cât mai multor tineri artiști să se afirme.

Londra – Marea Britanie, foto credit: Ciprian Plaiasu

În Bruxelles tablourile de pe anumiți pereți au fost comisionați de primărie, devenind bun public spre încântarea mai ales a turiștilor care admiră cu drag capodoperele urbane.

Gândirea „graffiti” are în spatele său o istorie multi-milenară, dar se poate observa tendința instituțiilor publice de a încuraja această formă de artă stradală.

 

Mai multe informații puteți găsi:

1) Primele exemple de graffiti în istoria omenirii

2) Video – o scurta istorie a fenomenului graffiti

3) How old is graffiti?

 

Un articol de Andreea M.G. Militaru