Una din rutele interesante pe care le puteţi explora în Dublin este deopotrivă o felie de viaţă din creaţia unui scriitor, deschizător de drumuri, în anii 1920. Deşi născut, crescut şi educat în Dublin, James Joyce şi-a petrecut cea mai mare parte a vieţii în străinătate. De la vârsta de douăzeci de ani, a repetat adesea că este “sătul de Dublin”. A trăit într-un exil autoimpus la Trieste, Zurich şi, în cele din urmă, la Paris, dar, cu toate acestea, oraşul natal rămâne scena centrală a celor mai mari lucrări literare ale sale.

Cărţile sale sunt descrieri vii, erudite şi comice ale acestui oraş atât de plin de caracter. Cea mai importantă lucrare a lui Joyce, Ulise, o piatră de hotar în literatura modernă, este o prezentare onestă a tuturor activităţilor umane. Cartea inspiră încă multe vizite la Dublin, descriind evenimentele unei singure zile, 16 iunie 1904, aşa cum sunt ele văzute de cele trei personaje principale – Stephen Dedalus, Molly şi Leopold Bloom, în timp ce trec prin diverse zone ale Dublinului.

Povestea începe la Martello Tower din Sandycove, în golful Dublin, ne prezintă casa Bloom, mai multe cârciumi, Biblioteca Naţională, o înmormântare şi nu se opreşte aici. Fanii lui Joyce sărbătoresc Bloomsday în Dublin în fiecare iunie, refăcând traseul şi bucurându-se de oraş şi de carte.

Dacă vă interesează să participaţi la un asemenea eveniment atunci trebuie să ştiţi că nu există o organizaţie oficială Bloomsday, dar în jurul datei de 16 iunie se organizează mai multe evenimente. Aşadar vă puteţi bucura din plin de ele dacă vă găsiţi în acea perioadă în oraş. Evenimentele descrise în Ulise se întind de la ora 8 până la ora 2 a doua zi de dimineaţă. Pentru cine vrea să vadă Dublinul câteva zile ar fi mai recomandat.

Ar fi bine să nu rataţi în această călătorie câteva pub-uri unde se bea Guinness. Lui Leopold Bloom îi plăcea berea Guinness, iar o oprire în Guinness Storehouse sau în zona Temple Bar, unde se află numeroase cârciumi, este mai mult decât impetuos necesară.

De asemenea Davy Byrnes Pub, de pe strada Duke, numarul 21, este prezent atât în Oamenii din Dublin cât şi în Ulise. Luaţi un sandwich cu brânză de aici şi un pahar cu vin, la fel ca Leopold Bloom. Pentru a vă apropia şi de autor ar fi bine să treceţi şi pe la Centrul James Joyce care organizează evenimente,  tururi, expoziţii pe tot parcursul anului, dar mai ales în săptămâna Bloomsday. De asemenea se organizează şi plimbări prin oraş în care se descriu relaţia autorului cu Dublinul său natal.

Ca şi în alte capitale europene ar fi bine să vă uitaţi din vreme după un traveller pass, care să vă permită accesul la nişte preţuri convenabile la cele mai multe puncte de atracţie.

Alte atracţii de văzut prin Dulin

Dacă aveţi mai mult timp şi doriţi să bifaţi şi alte obiective noi vă mai oferim câteva idei. Una dintre ele este Castelul Dublin, fondat în 1204 la ordinul Regelui John, care a dorit o fortăreaţă construită pentru administrarea oraşului. A fost completată şi reconstruită de multe ori, astfel încât tot ceea ce a rămas din structura originală este turnul Norman. Până la începutul secolului XVII, castelul a fost complet dezvoltat prin curţi legislative, întâlniri ale Parlamentului, reşedinţa viceregelui şi o camera de consiliu. Un tur costă cam 5 euro.

Un alt monument simbol ar oraşului este Catedrala Sf. Patrick, cea mai mare biserică din Irlanda, care a fost ridicată pe locul unde se crede că Sf. Patrick şi-a botezat adepţii la credinţa creştină. Clădirea actuală datează din secolul XII, deşi a fost restaurată şi deteriorată de-a lungul anilor. Jonathan Swift a fost diacon la St. Patrick între 1713 şi 1745, timp în care a scris “Călătoriile lui Gulliver”. Vizitatorii pot vedea mormântul şi pupitrul său. Intrarea este 5.5 euro.

Bilioteca Naţională din Dulin este un obiectiv trecut pe cele mai mute ghiduri turistice. Atracţia acestei biblioteci istorice este sala de lectură cu dom, care a fost căminul multor studenţi irlandezi, inclusiv al lui James Joyce. Biblioteca conţine şi un muzeu heraldic, care prezintă armuri şi bannere, dar cel mai interesant pentru turişti este biroul genealogic, unde personalul va ajută să vă identificaţi rădăcinile irlandeze. Intrarea este gratuită.

Dulinul este capitala berii Guinness, dar şi a wiskey-ului Jameson. Aşadar Distileria Old Jameson, localizată în inima Dublin-ului, nu trebuie ratată. Acest muzeu ilustrează istoria whiskey-ului irlandez, numit în irlandeză uisce beatha (apa vieţii), iar ghizii experţi vor răspunde la orice întrebări pe care iubitorii de whiskey le pot avea. Vizitatorii pot lua parte la o degustare de whiskey la bar, după ce fac turul şi încearcă whiskey-uri irlandeze, scoţiene şi americane.

Dacă aveţi ceva mai mult timp şi vă plac legendele şi istoria o călătorie la Castelului Howth. Mare parte din oraş îşi are rădăcinile pe terenurile întinse ale acestui edificiu, construit în 1564. Deşi modificat mult de-a lungul vremii, clădirea originală a fost ridicată în 1177 de nobilul normand Sir Almeric Tristram, care şi-a schimbat numele în Laurenţiu după ce a câştigat o bătălie importantă cu ajutorul sfântului său preferat. Familia a deţinut terenul încă de atunci, iar lanţul neîntrerupt al succesiunii masculine a luat sfârşit în 1909.

Pe domenii se află ruinele Castelului Corr, din secolul XVI, şi un dolmen (cripta sau un mormant portal facut din pietre verticale acoperit cu o altă piatră orizontală), cunoscut ca Mormântul lui Aideen. Legenda spune ca Aideen a murit de inima rea duăa ce soţul ei a fost ucis în bătălia de la Gavra, lângă Tara, în anul 184 d.Hr., însă nu este adevărat deoarece dolmen-ul este cu cel puţin 300 de ani mai vechi de atât. Grădinile castelului merită să fie vizitate, fiind celebre pentru rododendroni (care înfloresc în mai şi iunie), azalee şi un labirint din stejari de 10 metri înălţime plantaţi în 1710.
Tot pe aceste terenuri se găsesc şi ruinele Bisericii St. Mary, fondată iniţial în 1042 de către regele viking Sitric, care a fondat şi biserica originală de pe locul Catedralei Christ Church. Biserica a fost unită cu mănăstirea din Ochiul Irlandei în 1235. Unele părţi din ruine datează din acea vreme, dar majoritatea sunt din secolele XV şi XVI. Mormântul lui Christopher St Lawrence (Lordul Howth), din colţul sud-estic, datează din 1470. Întrebaţi ghidul sau citiţi instrucţiunile de pe poartă pentru a afla orele în care este deschis.
Site-uri utile: visitdublin.com, pentru cazare trivago.ro