Cred că toată lumea se înfioară când vede aglomerația care a cuprins Valea Prahovei. În stațiunile montane de aici nu ai loc să arunci un ac și oricât de frumoase ar fi, nu poți să te bucuri de ele și nici de practicarea sporturilor de iarnă din pricina puhoiului de oameni. Apropierea de Capitală, nu mai este atât de mare, când un drum de 2-3 ore se transformă în mai mult de 5-6 ore, în cel mai fericit caz. Ce e de făcut? La știri suntem îndemnați să parcurgem drumul pe rute alternative către Sinaia, Azuga, Bușteni, Predeal sau Poiana Brașov. Noi vă îndemnă la stațiuni diferite și suntem gata să vă oferim câteva idei.

Decât să stai blocat mai bine de 6 ore în trafic pe Valea Prahovei mai bine ai face drumul până la Rânca. Stațiunea este una din cele mai noi staţiuni montane, dezvoltându-se foarte mult în ultimii ani datorită inaugurării şoselei Transalpina. Iarna şoseaua este închisă, dar tronsonul care leagă sudul ţării de Rânca este deschis în continuare, prin urmare accesul este sigur. De la București până la Rânca sunt mai puțin de 300 de km dintre care vreo 120 pe autostradă. 
Este staţiunea situată la cea mai mare altitudine, 1650 metri şi are 6 pârtii de schi, cu diferite grade de dificultate. Există de asemenea pârtii pentru săniuş, snowboarding şi un patinoar artificial. Oferta de cazare este destul de variată și mai puțin piperată ca în Valea Prahovei. Dacă doriți să mai vedeți și ceva obiective turistice, în drumul vostru este Mănăstirea Hurezi sau cula Măldărăști.

În loc să petreci 5 ore într-o aglomerație înfiorătoare, ați putea face un drum ceva mai lung – 355 km până la Piatra Neamţ. Orașul este o variantă bună pentru cei care preferă concediul în oraş unde sunt mai multe obiective în apropiere: Curtea Domnească (construită în secolul al XV-lea), centrul vechi al orașului sau chiar Cetatea Neamțului aflată la câțiva km.

Turiștii pot face o plimbare cu telegondola, pentru a putea admira de la înălţime panorama oraşului. Iarna, celebra telegondolă este şi calea mai mai rapidă pentru a putea ajunge la pârtia de schi sau de tubing. În drum spre Târgul Neamț puteți să vă opriți și la mănăstirile Văratec, Agapia sau în celebrul Humulești

Dacă sunteți dispuși să mergeți ceva mai mult, nordul țării este minunat. Una din cele mai frumoase destinaţii pe timp de iarnă este Vatra Dornei. Perla Bucovinei se află la o altitudine de 800 metri, într-o depresiune care o fereşte de vânt puternic şi de alte fenomene meteo extreme.
Este destinaţia ideală pentru toate categoriile de vizitatori. Pentru amatorii de sport există pârtii cu instalaţii de transport pe cablu, iar acestea sunt delimitate în zone pentru schiori şi pentru sanie. O altă activitate preferată de cei care vin aici este coborârea cu snow-mobilul.
Pentru cine dorește să viziteze împrejurimile cu sigurață va rămâne impresionat de mănăstirile Putna, Suceviţa, Moldoviţa sau Humor. Pe lângă aceste obiective cunoscute turistul poate vedea și urmele stăpânirii habsburgice asupra acestor locuri: cazinoul din Vatra Dornei, diverse edificii ale bisericilor protestante sau catolice, ale căror enoriași nu mai sunt

Tot în nordul țării, e drept cu mai multă răbdare, dar cu o răsplată pe măsură puteți ajunge în Maramureş. Noi vă propunem staţiunea Borşa care este un loc foarte plăcut pentru cei care vor să-şi petreacă iarna aceasta concediul într-o zonă mai liniştită. E adevărat că drumul este foarte lung, dacă socotim ca punct de reper Capitala, aprox. 8,30 ore.

Situată la o altitudine de 850 metri, Borşa are pârtiile cu o lungime cuprinsă între 200 şi 2.700 metri și dotate cu instalații de cablu. Prețurile sunt sensibil mai mici ca pe Valea Prahovei. Unul dintre obiectivele din zonă ar fi Cascada Cailor, dar și bisericuțele tradiționale din lemn.

În centrul țării la o distanță de mai puțin de 4 ore este staţiunea Băile Tuşnad. Problema principală este că drumul este cel prin Valea Prahovei pentru a obține acest timp. Versiunea ocolitoare A3, DJ 100B, DN 1D, Albesti Paleologu, Urlați (se poate vedea conacu Bellu), Cislău, DN10 spre Întorsura Buzăului, apoi Sfântul Gheorghe și Băile Tușnad.


Staţiunea oferă pe lângă pârtia de ski și un patinoar și tratamente balneare. Chiar în centrul staţiunii se află Lacul Ciucaş, în apropiere se află Lacul Sfânta Ana. În pădurea de lângă stațiune este amenajat şi un parc de aventuri, unde copiii se pot da cu tiroliana.