Charlottenburg (sau Șarlota) este un sat situat la numai 50 de kilometri N-E față de Timișoara. Ciudățenia face ca acest sat sa fie perfect circular. Satul a fost întemeiat cu 32 de familii (171 persoane) imigrate din Provincia Autonomă Trento, actuala regiune Trentino-Tirolul de Sud, Lorena și Baden-Württemberg.

Charlottenburg a fost conceput în perioada habsburgică, mai exact în secolul al XVIII-lea, de către șvabii bănățeni. În anul 1718, după pacea de la Passarovitz, Banatul a devenit, după 164 de ani de dominație turcească, domeniu al coroanei din Viena. Ca urmare în această regiune au fost colonizați emigranți germani, în trei perioade numite “convoaiele șvabilor”.

Cu un diametru de 210 metri, satul impresionează prin perfecta sa simetrie. Charlottenburg este singurul sat construit în formă de cerc de pe actualul teritoriu al României. Din acest motiv, întreaga localitate a fost declarată monument istoric de către Ministerul Culturii şi Cultelor. Satul este şi greu de găsit, undeva între Timişoara şi Lipova, ascuns între dealuri. Intrarea în Charlottenburg, numită şi Şarlota, se face pe „codiţa” unui măr imaginar. Fructul este satul. În mijlocul lui, ca un sâmbure, stă biserica catolică.

“Iniţial avea un diametru de 210 metri. Erau doar 30 de case şi 130 de persoane. În 1890 au venit aici în sat şi maghiari. Oamenii se ocupau de agricultură. Iniţial, în mijlocul satului era o fântână înconjurată de o plantaţie de duzi. Şi acum mai sunt câţiva”, spune Peter Trimper. El e istoricul satului, profesorul, harnicul, cantorul, neamţul, omul care le ştie pe toate. El e singurul german care se ocupă de cimitir, singurul care face curat şi coseşte iarba. E cantor la biserică, se ocupă şi de îngrijirea lăcaşului de cult care este catolic, dar este folosit de ortodocşii din satele vecine. E singurul care mai ştie istoria localităţii, are cărţi şi însemnări vechi.

În momentul de față, Charlottenburg pare pustiit, liniștea zonei fiind perturbată doar de sunetul clopotelor bisericii. A rămas o filă ruptă din istoria Banatului. Însă, la fel ca multe alte zone, se îndreaptă cu pași mărunți, spre modernizare, mai multe case de aici fiind transformate de către proprietarii lor în locuințe de vacanță.

Sursă: adevărul.ro