Una dintre cele mai impresionante şi bine conservate cetăţi din Transilvania este Cetatea Râşnov. Aflată în judeţul Braşov, la 30 km distanţă de reşedinţa de judeţ, aceasta atrage în fiecare an numeroşi turişti, atât români cât şi străini. Alături de cetăţi medievale precum Castelul Corvinilor, Castelul Bran , Cetatea Făgăraş etc. Cetatea Râşnov reprezintă o atracţie turistică ce stârneşte interes, readuce aerul medieval de odinioară şi îi găzduieşte pe iubitorii de istorie şi patrimoniu, dar nu numai.

Aflată în oraşul cu acelaşi nume, Cetatea Râşnov este fortificaţia care atrage astăzi numeroşi turişti datorită suprafeţei şi a stilului arhitectonic, însă aşezământul dintre Poiana Braşov şi Munţii Piatra Craiului oferă mărturii despre evenimente petrecute cu sute de ani în urmă.

Prima menţiune a cetăţii datează din anul 1335, cu ocazia unei noi năvăliri a tătarilor când a fost pustiită din nou Ţara Bârsei, în afară de cetatea de pe Tâmpa şi Cetatea Râsnovului care nu au putut fi cucerite.                          Cetatea Râşnov are un stil arhitectonic simplu, apropiat de construcţia caselor obişnuite, adaptat cerinţelor de fortificare, aerul medieval păstrându-se şi acum după 500 de ani de existenţă. Ca material de fortificaţii au fost întrebuinţate piatra şi cărămida,înălţimea zidurilor este de 5 metri, iar lăţimea cea mai mare o prezintă zidul sudic întrucât în unele locuri are un metru şi jumătate.

În interiorul cetăţii turiştii pot vizita muzeul de artă feudal în care sunt expuse armuri, arme, galerii, mobilier de epocă, porturi specifice secolului dar şi câteva obiecte mai neobişnuite pentru timpul nostru, dar comune în secolele al XVII-lea şi al XVIII-lea, cum ar fi: o mască de tortură şi un jug pentru transportarea prizonierilor.

Un alt aspect  legat de Cetate ce merită menţionat este faptul că înanul 2009 a fost inaugurat cel de-al treilea Centru de Informare pentru Patrimoniu UNESCO din România, două centre similare fiind deschise la Sibiu şi Sighişoara, în 2007. 

Cetatea Râşnov mai primeşte un punct în plus la testul de evaluare deoarece a constituit locaţia unor mari producţii cinematografice româneşti, precum Dacii (1966) şi Nemuritorii (1974), ambele în regia lui Sergiu Nicolaescu.

Aşadar, Cetatea Râşnovului ascunde numeroase poveşti şi întâmplări ce aşteaptă a fi descoperite,  lucru dovedit de numărul impresionant de turişti care îi trec pragul.

Autor: Cristian Bindar
Surse:

Cetatea Rasnov

Citeste si:

Castelul Bran a făcut primul pas în Tunelul Timpului

Cetatea Alba Iulia îşi dezvăluie, după 300 de ani, ultimele secrete

Castelul Corvinilor – fascinant atat in trecut, cat si in prezent