Situat pe drumul Brașov-Rucăr-Câmpulung, se află orașul Râșnov, menționat în documentele medievale, drept orășel târg.

Acolo găsim poziționată pe un deal stâncos, Cetatea Râșnov, una dintre cele mai bine păstrate cetăți țărănești din Transilvania, construită de către locuitorii din zonă cu scopul de a se apăra de atacurile frecvente ale turcilor și tătarilor din sec XIII-XIV. Cel mai important criteriu care a fost urmărit în construcția cetății, a fost acela de a fi cât mai greu de cucerit. Aceasta este alcatuită dintr-o curte exterioară, amplasata în fața zidului estic al cetății, marginită de un zid fortificat si dotat cu un turn pătrat, si dintr-o curte interioară care este inconjurata de zidurile si turnurile cetății.

În prezent, turiștii pot vizita în interiorul Cetatii Rasnov, fântâna cetății care este învăluită în mister. Se spune că fântâna are 147 de metri adâncime, adică aproximativ cât un bloc cu 50 de etaje și că în interiorul acesteia se află o mare comoară. Se pare că fântâna a fost construită de doi prizonieri turci care au lucrat la ea aproximativ 17 ani cu promisiunea că la finalul lucrării vor fi eliberați.

În incinta cetății găsim și muzeul da artă feudal în care sunt expuse armuri , arme, galerii, mobilier de epoca, porturi specific secolului, dar si obiecte care se regăsesc în jurul secolelor al XVII-lea si al XVIII-lea, spre exemplu: o mască de tortură și un jug pentru transportarea prizonierilor.

În turul prin cetate întălnim și numeroase buticuri amenajate în casele ocupate de vechii locuitori ai Râșnovului, cu secole în urmă, de unde turiștii își pot achiziționa suveniruri referitoare la istoria și tradiția locului.

Un lucru important de menționat constă în faptul că datorită regizorului Sergiu Nicolaescu, Cetatea Râşnov a devenit cetatea nemuritorilor cinematografiei româneşti: Amza Pelea, Colea Răutu, Ilarion Ciobanu, Gheorghe Dinică, Jean Constantin, Gina Patrichi. Aceasta, reprezentând decorul preferat al regizorului pentru filmele sale istorice: Dacii (1966) şi Nemuritorii (1974).

În 1967, la Râşnov este realizat și filmul Columna o coproducție regizată de Mircea Drăgan care a fost nominalizat anul următor  la ,,Globul de aur” şi  la ,,Oscar” pentru cel mai bun film străin.

În timpul filmărilor, în cetate s-au descoperit urme de locuire dacice.

Articol realizat de Mihaela Olteanu

Articol realizat în cadrul Proiectului Tineri Jurnaliști Online, proiect cofinanțat de Ministerul Tineretului și Sportului