Turist fiind în fascinanta capitală a Cehiei nu poţi să treci nepăsător peste anumite obiective pe care le găseşti aici – pur şi simplu parcă te cheamă să le descoperi. Printre acestea se numără şi Cetatea din Praga pentru care este bine să aloci câteva ore bune pentru a o descoperi pe-ndelete.

Cetatea din Praga nu este formată dintr-o singură clădire de mari dimensiuni ci dintr-o veritabilă colecţie de structuri aflate în Piaţa Castelului (Hradcany), în vârful uneia din multele coline ale oraşului.

Pe lângă aspectul impunător şi deosebit e bine de ştiut că cetatea este una din cele mai importante atracţii turistice cu care Cehia se mândreşte, atrăgând un număr impresionat de turişti în primul rând datorită dimensiunilor sale impunătoare şi apoi datorită arhitecturii.

Conform datelor istorice Castelul a fost construit pentru prima dată în jurul anului 880 de prinţul de origine pragheză Borivoj, membru al dinastiei ce a fondat oraşul. Iniţial s-a dorit a fi o fortăreaţă urmând ca ulterior, în secolul X să se construiască bazilica ce a dat naştere unei premiere – prima mănăstire creştină din ţinutul Boemiei. Apoi prinţul Wenceslas construieşte rotonda închinată Sfântului Vitus. Astfel locul devine şi destinaţie de pelerinaj pentru cei din ţară şi nu numai. În anul 973 rotonda este transformată într-o bazilică iar în secolul XII prinţul Sobeslav ordonă construcţia unui palat de piatră de dimensiuni colosale care să depăşească în grandoare tot ce a fost realizat iniţial.

Pe parcursul veacurilor structura complexului a mai cunoscut modificări semnificative în funcţie de preferinţele conducătorilor ţării, de conflictele armate cum ar fi cele două războaie mondiale schimbându-se întregul aspect cât şi abordarea arhitectonică.

Aşadar programaţi-vă o excursie în capitala Cehiei şi lăsaţi-vă purtaţi înapoi în timp vizitând această capodoperă ce se află cu siguranţă pe lista celor mai importante vestigii culturale ce merită văzute într-o viaţă.

(Menţiune – Fotografiile sunt din arhiva personală)