L-am vizitat, profund impresionată am rămas, întrucât…ca un magnet m-a atras!

Doar dacă ai pătruns în fantasticul univers al științei, poți afirma că ai vizitat capitala Poloniei așa cum se cuvinte. Modern, interactiv și foarte popular, Centrul Științific Copernic (Centrum Nauki Copernic) constituie unul din cele mai apreciate muzee ale Europei.

O încercare de a reafirma statutul științei și cercetării, într-o țară profund religioasă.

Acestea reprezintă cuvintele Ministrului polonez al Educației, la scurt timp după deschidere. Un cosmos al experimentelor, muzeul poartă numele lui Nicolaus Copernicus, cel care a luptat împotriva monopolului religios din Polonia. Edificiul  întruchipează un adevărat act de curaj, în primul rând datorită acestui motiv (în eterna luptă cu strictețea religiei, divergența științei a triumfat) și, în al doilea rând, datorită aspectului care te trimite cu gândul către un adevărat laborator de cercetare! Imediat cum zărești curtea, simți că ai pătruns într-o cu totul și cu totul altă dimensiune (sau, cel puțin…asta am simțit eu 🙂 ).

Arta și Științele, într-o coajă de experimente

Atențiune, atențiune! Toate științele să se alinieze! Tu, artă, vin’ aici de ne încântă! Localnici și turiști, învăluiți de curiozitate, vor să afle cu ardoare cum atomii fuzionează, cum particulele relaționează și cum lumina se formează! Nisipul cel de colo, e atracția principală: toți copiii se înghesuie ca să creeze, cu mânuțele dornice de lucru, felurite forme de relief. Nu-i așa că geografia-i mai ușoară? Textele din carte, parcă erau deșarte, căci elevii nu aveau parte de o demonstrație. Dacă turistul se uita, până să ajungă la Varșovia, la văzduhul binecuvântat de nori, fără să cunoască tipurile, după ce a vizitat muzeul de științe, a devenit expert. Cirrus, Stratus, Altostratus, Columbus, doar câteva feluri, dintr-o ploaie de exemple. Ah, că tot veni vorba de ea, cum se formează ploaia? Copernicus deține răspunsul mult căutat.

Poți să te cunoști mai bine, dacă treci pe la mine!

Legenda spune că Nicolaus Copernicus a fost un veritabil psiholog. A formulat numeroase teorii, printre care și…Hei, v-am intrigat puțin? A fost astronom, matematician, economist, însă nu a activat în domeniul psihologiei :). În schimb, în muzeu există un spațiu dedicat științei sufletului. Poți afla dacă ești nevrotic, ce tip temperamental ai, cât de bine îți cunoști partenerul, dacă ai o memorie prodigioasă (ori de peștișor auriu). De asemenea, poți crea senzații prietenului/prietenei, reglând lumina, punând anumite sunete, și prestabilind emoția pe care dorești să i-o induci. Oare coincid parametrii setați? Sau îl poți provoca la un ”mental challenge”, în funcție de liniștea/agitația din acele momente. Pentru a câștiga, este nevoie să fii calm, să îți eliberezi mintea de gânduri, astfel încât să îndrepți mingea spre ”adversarul” tău.

 Ce mai poți afla?

Din perspectiva mea, o zi nu e de ajuns pentru a te bucura de lumea ce ți se va înfățișa. Cât de bine poți performa la skanderberg? Cât de lung este intestinul gros? Cum pompează inima sângele? Cât de bine stai cu respirația? Poți să dormi pe un pat de fachir? Te-ai întrebat vreodată să te poți controla lumina, să vezi cât de sus poți sări? Și multe altele, o multitudine de experimente la care nici nu te aștepți! Din turist, devii un mic expert, un discipol al lui Copernicus, format în cosmosul științei.

Centrul Științific Copernic

Experimente Copernic

Ce spun eu?

Recomand din toată inima să treceți pragul acestui edificiu valoros, care învăluie Varșovia cu pătura științei. Doar dacă ai vizitat Centrul de Științe Copernic, te poți considera turist al capitalei Poloniei. Sper să vă convingeți de asta cât de curând! Las un filmuleț, să vă încânte receptorii vizuali!


Articol redactat de Andra Buruiană