În lumea culinară, cele mai multe restaurante nu au o durată de viaţă foarte lungă. La câteva decenii deja se pot considera de succes. În aceste condiţii, vechimea de câteva secole chiar reprezintă ceva cu totul deosebit. Să vedem câteva exemple.  

Stiftskeller St. Peter, Salzburg, Austria, ca. 803. Încă se află încadrat în structura iniţială a abaţiei, iar sălile sunt decorate în stil baroc.

image_manager__freewallItem_stiftskeller_innenhof

Bianyifang, Beijing, China, ca. 1416. Specializat în preparate din raţă, începuturile sale datează din vremea dinastiei Ming.

Img214659314

Zum Franziskaner, Stockholm, 1421. Localul a fost fondat de către călugări germani, clădirea în care se află a suferit însă modificări.

640px-Zum_Franziskaner_2006a

Honke Owariya, Kyoto, Japonia, 1465. Iniţial a fost doar o cofetărie, azi familia imperială obişnuieşte să ia masa aici.

restaurant-honke-owariya-downtown-kyoto-kyoto-02-M

La Tour d’Argent, Paris, Franţa, 1582. Pivniţa restaurantului cu stea Michelin are unele din cele mai bune vinuri din lume şi a rezistat bombardamentelor, priveliştea cu catedrala Notre Dame este magnifică. Restaurantul a inspirat filmul “Ratatouille”.

resto-tour

Zur letzten Instanz, Berlin, Germania, 1621. Iniţial doar o tavernă, aici au mâncat multe personalităţi, de la Napoleon şi Beethoven până la Angela Merkel. Este una din puţinele clădiri de pe lângă vechiul zid al oraşului care mai stau în picioare.

zur-letzten-instanz01

White Horse Tavern, Newport, Rhode Island, 1673. În vremurile coloniale se întâlneau aici generalii şi sfatul orăşenesc.

11

A la Petite Chaise, Paris, Franţa, 1680. Poarta de fier originară încă se păstrează, aici se adunau mereu politicieni şi scriitori.

4618585280

Botin, Madrid, Spania, 1725. Un restaurant foarte bine documentat, care apare şi în lucrările lui E. Hemingway, F. Forsyth sau J. Michener. 

Botin