Cazanele Dunării sunt considerate de mulţi drept una dintre cele mai frumoase zone de pe defileul Dunării. Situate la o distanţă de doar 16 km de Orşova, Cazanele Dunării aflate în parcul Naţional Porţile de Fier au o lungime de aproape 8 km.

Cazanele Mari au o lungime de 4 km, încadrându-se între masivele Ciucarul Mare (pe teritoriul României) și Veliki Strbac (din Serbia). La baza peretelui de calcar ce flanchează această porțiune a Cazanelor Mari există două cavități: peșterile Gura Ponicovei și Veterani iar Cazanele Mici se întind pe o lungime de aproximativ 3 km, fiind poziționate între masivele Ciucarul Mic și Mali Strbac.

Chipul lui Decebal sculptat în stâncă în zona Cazanelor Mici și aproape de golful Mraconia este cel mai cunoscut obiectiv turistic din zonă, dar și una dintre cele mai mare sculpturi din Europa, având 55m înălţime şi 25m lăţime ( faţă de alte monumente acesta are cu 8m mai mult decat Statuia Libertăţii,fără soclu, cu 17m mai mult decât statuia lui Iisus Hristos din Rio de Janeiro,tot fără soclu și cu 7m mai mult decât Colosul din Rodos, cu tot cu soclu).

Sculptura a fost efectuată din fonduri private ale omului de afaceri Iosif Constantin Drăgan, fiind finalizată în anul 2004 după o muncă de 10 ani (1994-2004) executată de 12 sculptori alpinişti.

Mânăstirea Mraconia are un aspect inedit datorita faptului că aceasta a fost ridicată peste ape, vechiul lăcaş de cult fiind sacrificat împreună cu multe alte monumente şi obiective turistice pentru realizarea lacului de acumulare Porţile de Fier. Este situată foarte aproape de Chipul lui Decebal, iar relieful din zonă nu permite trecerea a două vase simultan. Conform mai multor surse din anul 1829, mânăstirea este părăsită în 1453 de călugări din cauza deselor incursiuni turceşti, dar nu exista date certe pentru perioada în care s-a zidit mânăstirea. Aceasta poate fi vizitată pe tot parcursul anului iar ruinele mănăstirii vechi ce au fost înghiţite de apele lacului de acumulare mai pot fi observate doar atunci când nivelul apelor este foarte scăzut, reprezentând o imagine extrem de impresionantă datorită formei de cruce a zidurilor rămase ce se întrezăresc la suprafaţa apei în anumite condiţii.

In apropiere de Cazanele Mici se găseşte o placă memorială antică numită „Tabula Traiana” cu o lungime de 4 metri şi 1,75 metri înălţime. Pe malul opus trecea vechiul drum roman cu parapete de protecţie. Tabula este fixată în piatră, pe ea fiind reprezentaţi doi delfini plutind şi un vultur pe cer. Figurinele şi ornamentele sunt sculptate în relief, iar scrisul este cioplit în piatră.

Pestera Ponicova, care este săpată în versantul stâng al Dunării, în Cazanele Mari, Ciucaru Mare, fiind parţial inundată după crearea lacului de acumulare. Galeriile sale însumează 1.660 de metri, străbătând Ciucaru Mare şi ieşind în Dunăre. Peştera este declarată rezervaţie speologică datorită unor resturi de fosile de Ursus spelaeus, un fragment de ceramică foarte veche şi a unor specii endemice.

Autor: Miruna Elena Popa

http://adevarul.ro/locale/turnu-severin/ce-poti-cazanele-dunarii-1_5565aad6cfbe376e35a53c6b/index.html

https://ro.wikipedia.org/wiki/Cazanele_Dun%C4%83rii