„Château Miranda”, cunoscut și sub numele de „Castelul Zgomotos” (Château de Noisy) aparţine stilului neogotic din secolul 19 și este situat în provincia Namur din Belgia.

La puţin timp după încheierea revoluţiei franceze și după ce și-au abandonat vechea reședinţă, Vêves Castle, familia Liedekerke-Beaufort l-au angajat pe arhitectul englez Edward Milner în 1866 pentru a proiecta și construi un nou castel.

Château de Noisy urma să aiba multe turnuri, acoperișuri conice, cu aproximativ 500 de ferestre și alte detalii neogotice însă Milner nu a reușit să-l termine, murind înaintea finalizării lui. Clădirea a fost terminată și chiar modificată de arhitectul francez Pelchner.

Turnul cu ceas a fost terminat în 1903 iar în 1907 a fost finalizată întreaga construcţie, castelul fiind iniţial folosit de familia Liedekerke-Beaufort ca reședinţă de vară.

In timpul „Ofensivei din Ardeni”( inițiată de Germania în timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial), castelul a fost ocupat pentru un scurt timp de trupele germane, având loc bătălii pe proprietatea acestuia.

În 1950, cand a fost preluat de Compania Națională a Căilor Ferate din Belgia a fost redenumit „Castelul Zgomotos” și a fost folosit drept orfelinat și tabără de vacanță pentru copii bolnavi până la sfârșitul anului 1970.

Pană în anul 1990 spaţiul a fost utilizat pentru diverse activități în aer liber, iar mai apoi proprietarii au început să caute investitori pentru a transforma castelul într-un hotel. Din cauza costurilor tot mai mari de întreținere și renovare planurile au eșuat și localul a fost abandonat în 1991.

Necazurile s-au ţinut lanţ de Castelul Zgomotos deoarece în aproape 10 ani au avut loc două evenimente devastatoare pentru proprietate.

In 1995, după un incendiu care a distrus aproape tot acoperișul, proprietarii au decis să scoată parchetul, marmura italiană albastră și toate elemente decorative care au mai ramas intacte pentru a le utiliza într-un alt castel din Italia iar în 2006, o furtună violentă a distrus aproape toţi pereţii clădirii.

Recent „Château Miranda” a fost folosit ca locaţie de filmare pentru serialul de televiziune american Hannibal, unde clădirea a fost prezentată ca și „Castelul Lecter” situat în Lituania.

Autor: Miruna Popa