Castelul Corvinilor sau Castelul Hunedoarei este cea mai mare constructie medievala cu dubla functionalitate (civila si militara) din Romania. Considerat unul dintre cele mai frumoase castele din lume, acesta a fost inclus in “top 10 destinatii de vis din Europa”.

Istoria castelului incepe in secolul XV, cand Iancu de Hunedoara, voievodul Transilvaniei pune piatra de temelie a acestei constructii, pe locul unei vechi cetati. Constructia castelului cuprinde 4 mari etape:

Prima faza cuprinde ridicarea a doua ziduri de aparare (curtine) in jurul vechii cetati, construite din blocuri de calcar. Zidurile curtinei erau flancate de turnuri circulare si dreptunghiulare. Turnurile circulare sunt Turnul Capistrano, Turnul Pustiu si Turnul Tobosarilor. Turnurile rectangulare plasate in zonele de nord-vest si de sud-est ale castelului erau prevazute cu intrari carosabile si niveluri de aparare. Intrarile in castel se faceau cu ajutorul unor poduri, ceea ce il apropie si mai mult de castelele din occident. Podurile erau sustinute de piloni de piatra, ultimele tronsoane ale podurilor fiind mobile.

castelul_hunedoarei_-_josephinische_landesaufnahme_1769-73

Palatul propriu-zis este compus din Sala Cavalerilor, Sala Dietei si scara spirala. Functionalitatea acestor sali ne este sugerata de corespondentele tipologice din mediul teuton.

O alta constructie impresionanta este galeria si Turnul Nje Boisia (Nu te teme). Legatura cu castelul este asigurata prin intermediul unei galerii suspendate, sprijinita pe stalpi de calcar.

180px-hrad_hunedoara_18

A doua faza de constructie se incheie o data cu moartea lui Iancu de Hunedoara. Dupa 1458 se fac lucrari in zona nordica a castelului, finalizate cu asa numita aripa Matia. Aici se afla o pictura cu subiect laic, model unicat.

In cea de-a treia etapa, anume secolul XVI apar cateva constructii civile, in zona turnului vechi de poarta (unul din cele dreptunghiulare) cu ocazia ultimelor lucrari de restaurare.

A patra etapa poarta pecetea principelui Gabriel Bethlen, care modifica in spiritul vremii, parti din castel. Astfel, pe latura estica este construit Palatul mare compus din camere de locuit si o sufragerie. Se fac demersuri pentru reamenajarea Salii Dietei, prin inlaturarea intregii arhitecturi gotice, rezultand incaperi cu functionalitati diverse, menite sa demonstreze incadrarea in tiparele vremii. Lucrarile de tip militar sunt reprezentate de construirea Turnului Alb si a Terasei de Artilerie.

Citeste si: 

Castelul Corvinilor a fost inclus între cele zece locuri de basm din întreaga lume

images11

Revenind la stapanii castelului, trebuie mentionat ca in aripa “Matia” se mai desluseste o pictura referitoare la legenda corbului de la care se presupune ca isi trag numele urmasii lui Iancu de Hunedoara (Corvini).

Asadar, Castelul Corvinilor este fara indoiala un element definitor pentru cultura si istoria Romaniei, si o carte de vizita a Transilvaniei.

Surse:

  1. www.castelulcorvinilor.ro

wikipedia.ro

Autor: Cristian Bindar