Dupa succesul editiilor Caravanei cu povesti din 2016 si 2017 din zona Maramuresul istoric (Transcarpatia, Ucraina), Institutul Cultural Roman prin Directia Romanii din Afara Granitelor iniatiaza in premiera un eveniment similar in Nordul Bucovinei (Ucraina) in perioada 27 septembrie – 4 octombrie 2017. Astfel, Caravana cu povesti ajunge la romanii bucovineni cu ocazia inceputului de an scolar 2017-2018, in cinci sate romanesti.

Piesa de teatru Danila Prepeleac, adaptata intr-o maniera originala de Bogdan Jianu (Asociatia Lupii Albi) dupa o poveste scrisa de Ion Creanga, va bucura mii de tineri etnici si profesori romani din zona. Proiectul beneficiaza de sprijinul autoritatilor locale si aprobarea Departamentului invatamant si stiinta al Administratiei regionale de stat din regiunea Cernauati, si va avea loc in urmatoarele locatii: Casa de cultura din Boian (29 septembrie 2017), Casa de cultura din Ciudei (30 septembrie), Casa de cultura din Mamaliga (1 octombrie 2017), Casa de cultura din Herta (2 octombrie 2017) si Casa de cultura din Iordanesti (3 octombrie 2017).
Proiectul se desfasoara in parteneriat cu Asociatia Cadrelor Didactice de Etnie Romana din Ucraina (ACDERU), Centrul Cultural Roman Eudoxiu Hurmuzachi, Casele de cultura si scolile romanesti locale, in timp ce acoperirea media va fi asigurata de Agentia Nationala de Presa AGERPRES, Ziarul Zorile Bucovinei, Agenatia BucPress, Radio Cernauti, Saptamanalul cernautean Libertatea Cuvantului si Blogul Valea Prutului.
Amintim ca romanii reprezinta numeric in Ucraina a doua minoritate etnica, dupa cea rusa. In regiunea Cernauti (alcatuita din 11 raioane actuale, si anume: Adancata/Hliboca, Chelmenet, Chitmani, Herta, Hotin, Noua Suliata, Secureni, Storojinet,  Putila, Vijnita, Zastavna si orasele Cernauti si Novo-Dnestrovsk) traiesc in patru raioane cu populatie compacta sau majoritar romaneasca peste 200 de mii de etnici romani.
Potrivit datelor ultimului recensamant organizat de Kiev, in 2001, in Ucraina, au fost inregistrati 413 749 etnici romani sau romanofoni, dintre care 155 130 au fost inregistrati ca etnici romani, iar 258 619 – ca etnici moldoveni. Etnicii romani sunt majoritari in trei raioane, si anume: Adancata sau Hliboca (67%), Herta (94%) si Reni (51%). De asemenea, romanii detin o pondere importanta intr-un sir intreg de localitati din regiunile Cernauti, Odesa si Transcarpatia.