În urma unor lucrări de restaurare a Mânăstirii Sümela din Turcia, a fost descoperită încă o încăpere a lăcaşului de cult, veche de aproximativ 1600 de ani. Încăperea pare a fi o capelă folosită de feţele bisericeşti atât ca loc de rugăciune, cât şi ca punct de observare a căilor de acces spre mânăstire. Calea pentru a ajunge la capela nou-descoperită era una secretă, poate şi, de aceea, noul spaţiu monahal a fost atât de târziu găsit. Fresecele descoperite cu această ocazie amintesc de antagoniile rai-iad, moarte-viaţă.

Mânăstirea Sümela (Soumela) este localizată în Regiunea Trabzon, la aproximativ 60 de km de malul Mării Negre. Amplasat la o altitudine de 1200 de metri, lăcaşul de cult este construit pe peretele abrupt al Munţiilor Melá (Muntele Negru în limba greacă) şi are aspectul unei fortăreţe inexpugnabile.

Legendele locului spun că mânăstirea a fost înfiinţată în anul 386 d.Hr., în timpul Împăratului Teodosie I şi este dedicată Fecioarei Maria.

Interesant de ştiut este faptul că după ce a intrat sub stăpânire otomană, în anul 1461, mânăstirea a beneficiat de protecţie si anumite privilegii şi a funcţionat până în anul 1916, când a fost închisă de ruşii Imperiului Ţarist (închisă pentru o scurtă perioadă, între 1916-1918, mânăstirea a fost complet părăsită în anul 1923).

Un alt moment istoric pentru impresionanta construcţie a fost în anul 2010 când, după mai bine de 88 de ani, s-a ţinut, aici, din nou, o slujbă religioasă creştină.

În momentul de faţă, Mânăstirea Sümela are doar rol turistic, atrăgând anual mii de turişti.

Surse: https://www.dailysabah.com/history/2017/12/30/chapel-discovered-during-renovations-at-sumela-monastery-in-turkeys-trabzon

https://en.wikipedia.org/wiki/Sumela_Monastery

http://www.sumela.com/

Autor: Cosmin Ion