În secolul XX, Bulevardul Regina Elisabeta a fost ca un multiplex cinematografic de astăzi, cu 5 săli de proiecție, toate aflate în clădiri cu o arhitectură impozantă.

În 1896 avea loc prima reprezentație în România a cinematograful Lumière, în clădirea ziarului de limbă franceză „L’Indépendance Roumaine”, care se afla pe Calea Victoriei, peste drum de actualul Palat al Telefoanelor. După 1900, a fost deschis Cinema Volta, primul cinematograf destinat exclusiv proiecţiilor de film.

La o plimbare pe Bulevardul Elisabeta mai jos de Cercul Militar spre Cişmigiu, întâlnim cinci săli de cinema: București (fost “Trianon”), Bulevard, Capitol, Festival (fost “Regal”), Lumina iar vizavi, Cinematograful Corso (fost Victoria), toate închise astăzi.

“La începutul anilor ’20, bulevardul Elisabeta devine un fel de Broadway bucureștean. Aici erau înșirate una lângă alta marile săli de cinematograf, unele existente și azi. Cu fațade impozante, cu reclame luminoase și panouri uriașe pictate, aceste cinematografe prezentau filme americane în premieră, în care jucau marii actori ai vremii – Chaplin, Stan și Bran, Greta Garbo, Rudolf Valentino, Pola Negri și Gloria Swanson.”  (Alexandru Ofrim, Străzi vechi din Bucureștiul de azi, Humanitas 2011)[1].

Cinema Bucuresti

CINEMA BUCUREȘTI

Cinematograful București, atribuit de arhitectului Al. Orăscu, deține cea mai veche sală de cinema de pe Bulevardul Elisabeta. Clădirea cinematografului este un monument istoric, având pe fronton un grup de statui și îngerași, care susţin inscripţia anului înființării”ANR Anul 1884 ANR”, după modelul antic, avea inclusă încă de la început și o sală care din 1925 a funcționat ca Cinema Trianon. Din păcate, în 2004, Cinema Bucureşti a avut ultima proiecţie.

TEATRUL DE VARĂ CAPITOLTeatrul de vara Capitol

Nu departe de Cinema București se află fostul Teatru Alhambra, actual Teatrul de vară Capitol, o splendidă grădină de vară, construită în stil eclectic de către Arh. Nicolae Nenciulescu și decorată cu sculpturile lui Spiridon Georgescu.

Teatrul de vară Capitol este un fragment prețios din imaginea ce compune cultura românească din secolul XX , situat pe strada Constantin Mille 13.

Cu o poziţionare excelentă, o acustică impecabilă şi un ecran imens, teatrul atrăgea publicul vremii. În anul inaugurării, 1916,  primul film proiectat vreodată pe ecranul teatrului de vară a fost o peliculă franţuzească, „Voiage dans la lune”, de Georges Melies.

Grădina de vară Capitol este cea mai veche clădire de acest fel din București şi se alătură celor trei teatre în aer liber care mai există în Capitală: teatrul din Parcul Herăstrău, Arenele Romane din Parcul Carol şi Teatrul de Vară Mihai Eminescu, fost 23 August, de lângă Arena Naţională.

Stălucirea grădinii a coincis cu cea a bulevardului Regina Elisabeta, din spatele teatrului.

Clădirea împlineşte 100 de ani de la inaugurare, însă poartă cicatricile fiecărui an de existență, în spatele unor uși ferecate.

Din 90 de cinematografe de stat funcționale în Bucureşti, azi mai este deschis doar unul

În 1990 România avea circa 600 de săli de cinema, iar în București existau 90 de cinematografe deschise. Din noiembrie 2015, în urma incendiului din clubul Colectiv, au fost închise patru din cele cinci cinematografe aflate în administrarea România Film-RADEF, care mai funcționau în Bucureşti: Corso, Europa, Patria şi Scala. Acum, singurul cinematograf deschis este Cinema Europa, sitaut pe Calea Moșilor 127.

„România e în mod paradoxal, deşi are premii, o cinematografie apreciată în toată lumea, singura ţară din Europa unde un ecran de cinema se găseşte la 315.000 de locuitori.”, subliniază regizorul Tudor Giurgiu.[2]

Aducând în prim plan scena din filmul Cinema Paradiso (1988) în care este demolat cinematograful unui orășel italian pentru a se construi pe locul acestuia o parcare, regizorul Giuseppe Tornatore surprinde ideea simbol a apusului epocii clasice a cinematografiei ce include și sălile de proiecție.

Autor:Simona Munteanu

Surse

[1] http://www.salvatimareleecran.ro/cinema/bucure%C8%99ti-1

[2] http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Actualitate/Cultura/Fara+cinematografe+in+era+tehnologiei+Cum+arata+astazi+salile+de