În centrul istoric al Bucureștiului, pe lângă numeroase cafenele și restaurante, unde turiștii pot petrece clipe de recreere, există obiective culturale, istorice și religioase care amintesc de rădăcinile străvechi ale acestui oraș. La intersecția străzilor Stavropoleos și Strada Poștei, în spatele Muzeului Național de Istorie, se găsește Biserica Stavropoleos, lăcaș de cult creștin-ortodox.

Scurt Istoric

La 6 aprilie 1722, Arhimandritul grec Ioanichie Stratonikeas a cumpărat de la jupâneasa Despa locul pe care aveau să fie zidite un han și o mănăstire iar doi ani mai târziu, în timpul celei de-a doua domnii în Țara Romănească a lui Nicolae Mavrocordat, Biserica Stavropoleos a fost ridicată în curtea hanului, fiind susținută economic de veniturile de la han.

După ce a rotunjit zidul dinspre răsărit al altarului si a construit o clopotniță și o pivniță pe locul dăruit de Maria, fiica logofătului Radu Greceanu, arhimandritul Ioanichie a fost ridicat la rangul de mitropolit al Stavropolei. Atunci, mănăstirea a căpătat numele de Stavropoleos, de la grecescul “Stauropolis” care înseamnă “Oraşul Crucii”.

La vârsa de 61 de ani, Ioanichie a murit și a fost înmormântat în biserică (februarie 1742).

Stavropoleos a fost întemeiată de Ioanichie ca mânăstire pentru monahi. După secularizarea averilor mânăstireşti din anul 1863 (în timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza), grecii au plecat iar biserica a ajuns în paragină.

Hanul si anexele mănăstirii au fost demolate la sfârșitul secolului al XIX-lea iar turla bisericii a șubrezit de-a lungul timpului și a căzut. Spre începutul secolului XX, mai multe biserici bucureștene au dispărut pe măsură ce au început să fie construite clădiri moderne, printre care se numără Banca Națională și palatul CEC. Diverse obiecte de cult din aceste biserici sunt păstrate la biserica Stavropoleos.

Restaurarea

Când Ministerul Instrucțiunii si al Cultelor a decis restaurarea bisericii, acesta s-a adresat arhitectului Ion Mincu. În 1904, arhitectul a început lucrarile de restaurare.

După moartea acestuia, lucrările au continuat sub conducerea elevului său, Al. Zagorit, iar apoi sub conducerea profesorului C. Dumitrescu.

Pentru câteva decenii, Biserica Stavropoleos a rămas doar monument istoric, urmând să se redeschidă ca biserică de parohie în anul 1940.

În 2008, Mânăstirea Stavropoleos a fost reînființată ca mânăstire de maici, avându-i pe Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil, Sfântul Martir Iustin Filozoful și Sfântul Ierarh Atanasie Cel Mare ca ocrotitori.

In prezent, tot ceea ce a rămas din vechea mănăstire este biserica în stil brâncovenesc, alături de care este construcția în stil neo-românesc ridicată dupa planurile lui Ion Mincu, care adăpoșteste o bibliotecă si o colecție de icoane de la începutul secolului al XVIII-lea, precum și diverse obiecte de cult.

În bibliotecă se gasește un număr semnificativ de cărți (peste 80 de manuscrise și 400 de lucrări tipărite) atât romanești cât și grecești.

Colecția de cărti de muzică bizantină este cea mai mare din România, constând mai ales în donațiile bizantologilor Sebastian Barbu-Bucur și Titus Moisescu.

În pofida lungii perioade de timp în care a fost în paragină, Biserica Stavropoleos păstrează multe dintre elementele originale precum o frescă în partea superioară a pridvorului, doua iconostase din lemn, sculptate artistic, icoanele pictate cu foiță de aur și scaunul original al domnitorului fanariot Nicolae Mavrocordat.

Pictura exterioară și turla au fost refăcute la începutul secolului al XX-lea, însa numele zugravilor și pietrarilor rămân necunoscute.

Cunoscută peste granițe

Mânăstirea Stavropoleos e cunoscută si dincolo de granițele țării, primind vizite chiar de la Prințul Charles de Wales în luna martie a anului 2017. Violonistul si dirijorul Andre Rieu a călcat și el pragul mânăstirii, ramânând impresionat de interpretarea unui grup muzical condus de parintele arhidiacon Gabriel Constantin Oprea.

Mai mult, CNN menționează această mănăstire drept unul dintre principalele motive pentru a vizita Bucureștiul. Puteți citi articolul aici.

Biserica Stavropoleos este un model de simplitate, rafinament și  simţ al măsurii.

Surse:

http://www.stavropoleos.ro/

wikipedia.org

http://www.crestinortodox.ro/

http://main.radioromaniacultural.ro/

http://merg.in/

http://edition.cnn.com/travel

 

Articol scris de Moisescu Alexandra- Theodora

Articol realizat în cadrul Proiectului Tineri Jurnaliști Online, proiect cofinanțat de Ministerul Tineretului și Sportului