Muzeul Judetean de Istorie Brasov strange obiecte cu valoare muzeala din fostele cartiere muncitoresti si invita elevi sa realizeze fotografii si sa descopere amintirile generatiei bunicilor lor.

Muzeul Judetean de Istorie Brasov desfasoara proiectul „Brasov: Orasul Stalin pe intelesul tuturor” prin care propune explorarea spatiului urban in trei cartiere foste muncitoresti din oras: Steagul Rosu (acum denumit Astra), Tractorul si Triaj, prin participarea seniorilor la constituirea arhivei digitale de documente si a colectiei de piese de patrimoniu specifice istoriei recente si implicarea a peste 100 de copii in ateliere de educatie nonformala.

Proiectul se desfasoara pana in noiembrie 2017, este co-finantat de Administratia Fondului Cultural National si sprijinit de Consiliul Judetean Brasov.

 Printr-un proiect despre transformarea orasului interbelic in orasul muncitoresc care a purtat numele dictatorului Stalin, Muzeul Judetean de Istorie Brasov trece de centrul istoric si patrunde intre blocurile fostelor cartiere muncitoresti. Proiectul initiaza o explorare sociala, ajungand foarte aproape de categorii sociale marginalizate si defavorizate, cu un nivel de trai scazut si mobilitate redusa, si contribuie la restrangerea perceptiei celor care nu viziteaza muzeul in ceea ce priveste existenta unui privilegiu al elitelor intelectuale in a participa la formarea colectiilor muzeale.

Brasovul este unul din cele mai vechi orase transilvanene, cu un bogat patrimoniu material si imaterial, caracterizat prin interferenta intre culturile etniilor care au coabitat acolo de-a lungul timpului. Insa cultura orasului Brasov este captiva centrului istoric. Cladirile reprezentative ale orasului (Casa sfatului, Biserica Neagra), toate muzeele, teatrele, centrele culturale locale si majoritatea galeriilor de arta sunt concentrate pe o raza de numai 1 km, in centrul istoric. Daca se mareste cercul cu inca 1 km, mai cuprinde Opera, Filarmonica si cea mai veche biserica din oras, Sf. Bartolomeu.

Brasovul comunist

Instaurarea regimului comunist in Romania si primii ani de dictatura proletara au insemnat si redenumirea a aproape 12 000 de localitati, strazi, uzine si fabrici din Romania dupa „parintii” comunismului mondial – Karl Marx, Friedrich Engels, Vladimir Ilici Lenin si Iosif Visarionovici Stalin. Piata Sfatului din Brasov isi schimba numele in Piata „23 august”, iar parcul central devine „Parcul prieteniei romano-sovietice”. Fabricile primesc si ele nume preluate din limbajul propagandei: „Steagul Rosu”, „Partizanul rosu”, „Dezrobirea”.

Brasovul post Revolutie

In prezent, Brasovul este inclus intre orasele Romaniei aflate in plin proces de expansiune economica. La periferie s-au dezvoltat cartiere rezidentiale noi. Cartierul Astra, fost Steagul Rosu, primul cartier de blocuri al Brasovului, ramane cel mai aglomerat (25% din populatia orasului, concentrata pe aproximativ 30% din suprafata acestuia).

Brasovul fara istorie

Neavand obiective de interes turistic, fostele zone industriale si cartiere muncitoresti sunt tratate ca Brasovul fara istorie. Orasul construit de comunisti este deconectat de centrul istoric. De fapt, cartierele muncitoresti nu au si nu avut o agenda de evenimente culturale dedicata lor, fiind mai degraba un loc destinat locuirii si atat. In domeniul cercetarii patrimoniului istoric, material si imaterial, cartierele fostului Oras Stalin sunt foarte rar abordate. Desi reprezinta o jumatate de secol din istoria Brasovului, pana in prezent, perioada comunista nu a reprezentat subiectul unei campanii de identificare si strangere de obiecte cu valoare muzeala sau de inregistrare a memoriei istoriei recente.

In acest context, Muzeul Judetean de Istorie Brasov strange obiecte cu valoare muzeala din foste cartiere muncitoresti, prin apelul la persoanele care au trait in oras in perioada 1950-1960 si la persoanele care au mostenit amintiri de la cetatenii Orasului Stalin. Muzeul invita brasovenii sa doneze sau sa puna la dispozitie pentru arhivare fotografii, obiecte sau artefacte care aduc aminte de perioada cand Brasovul s-a numit Orasul Stalin.

De asemenea, standul prezentat in Piata Sfatului la inceputul verii este itinerat in cartierele Astra, Tractorul si Triaj. Locurile si datele sunt:

29 septembrie – 01 octombrie 2017, intre orele 11-18, Cartier Astra, Parcul Somes, Strada Berzei;

06 – 08 octombrie 2017, intre orele 11-18, Cartier Tractorul, Str. 1 Decembrie 1918, intersectia cu Str. Olteț;

13 – 15 octombrie 2017, intre orele 11-18, Cartier Triaj, Str. Simeria, langa statia RAT.

Prin proiectul ,,Orasul Stalin pe intelesul copiilor”, Muzeul initiaza si o serie de ateliere nonformale cu elevi din scoli brasovene, invitand copii ai caror bunici au „prins” perioada respectiva sa ofere o perspectiva personala asupra evenimentelor traite de rudele lor. Scoli din cele trei cartiere mari ale Brasovului, aparute sau dezvoltate in perioada stalinista, respectiv Astra (fostul Steagul Rosu), Tractorul si Triaj, sunt invitate sa lanseze apelul catre elevi sa se inscrie la proiect. Elevii selectati vor participa la strangerea de informatii despre viata in timpul Orasului Stalin (1950-1960) de la propriii membri ai familiei care au trait atunci si vor realiza fotografii despre acea perioada, sub indrumarea unui fotograf si a unui muzeograf, in cadrul unor ateliere.

Fotografiile copiilor vor fi integrate in expozitia proiectului, care va fi vernisata pe 25 octombrie 2017, ziua, pe stil vechi / calendarul iulian, a inceputului revolutiei bolsevice din octombrie 1917. Expozitia va fi itinerata ulterior in scoli.

Persoane si profesori interesati pot contacta Muzeul:

str. Nicolae Balcescu nr. 67, Brasov, jud. Brasov

telefon: 0268/472.350 Mobil: 0752/207.362

Mail: office@brasovistorie.ro

Proiectul „Brasov: Orasul Stalin pe intelesul tuturor” continua munca de cercetare inceputa in cadrul proiectului european pentru recuperarea memoriei istorice ,,Am fost cetateanul Orasului Stalin” din 2016-2017, proiect derulat in colaborare cu alte patru Orase Stalin din Europa: Dunaújvaros (Ungaria), Katowice (Polonia), Kuçova (Albania) si Varna (Bulgaria).

Proiectul „Brasov: Orasul Stalin pe intelesul tuturor” este organizat de Muzeul Judetean de Istorie Brasov, co-finantat de Administratia Fondului Cultural National si sprijinit de Consiliul Judetean Brasov.

Parteneri: Universitatea Transilvania din Brasov, Modernism.ro, Centrul Cultural Reduta

Proiectul nu reprezinta in mod necesar pozitia Administratiei Fondului Cultural National. AFCN nu este responsabila de continutul proiectului sau de modul in care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt in intregime responsabilitatea beneficiarului finantarii.

 Alte detalii:

http://www.brasovistorie.ro/proiecte/orasul-Stalin-pe-intelesul-tuturor

https://www.facebook.com/OraseleStalin/

http://www.myStalintown.org/

Nicolae Pepene, manager de proiect, nicolaepepene@gmail.com

ioana schiopu, asistent de proiect, ioana_schiopu@yahoo.com