Povestea locurilor unice Alba Iulia este spusă turiștilor într-un mod inedit, prin folosirea codurilor QR Codurilor.  „DESCOPERĂ PATRIMONIUL CULTURAL DIN ALBA IULIA PRIN QR COD!” este un proiect în valoare de 60.000 de lei din care 50.000 de lei finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. 

Porțile Cetății Alba Carolina, Obeliscul „Horea, Cloșca și Crișan“, Poarta de Sud a Castrului Roman, Muzeul Național al Unirii, Sala Unirii, Catedrala Romano-Catolică, Catedrala Încoronării, Palatul Principilor, Palatul Apor, Biserica memorială „Mihai Viteazul“, Sinagoga sunt doar câteva dintre obiectivele pe care vor fi amplasate plăcuțe cu cod QR code.

La prima interacțiune cu plăcuțele informative, vizitatorul  află informațiile esențiale despre monumentul în cauză. Prin scanarea codului QR code (Quick Response) are acces gratuit la întreaga poveste a obiectivului.

Nicu Neag – expert proiect: ”Proiectul are cel puțin un element de unicitate în România. Povestea este scrisă, dar și audio, video este disponibilă în patru limbi.”
Astfel, vizitatorii au acces gratuit la un sistem de ghidaj turistic și la informații online despre 64 de obiective culturale și turistice ale orașului Alba Iulia, în timp real.

Bugetul total al proiectului este de 60.000 lei (50.000 lei-finanțare nerambursabilă AFCN și 10.000-contribuția Primăriei Municipiului Alba Iulia).